Százéves receptben talált szuper ötlet: sóskafőzelék másképp

soska bevert tojas cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mi lenne, ha a sóskát belebuggyantott tojásokkal készítenénk és nem krumplival?

Bár a Czifray szakácskönyvről, amiről sokáig hittük, hogy a 19. századi magyar konyhát bemutató remek receptgyűjtemény, már tudjuk, hogy valójában nem magyar, hanem egy német szakácskönyv fordítása. Ettől még én nagyon szeretem, sok érdekes recept van benne és valóban több olyan ételféleséget tartalmaz, ami ma is megvan a magyar konyhában, csak kicsit másképp. Éppen csak kicsit, de az a kicsi néha nagyon izgalmas különbség tud lenni.

Van például egy "Elsikadt tojás sóskával" című recept a könyvben, ami egy teljesen hagyományosan elkészített, tejföllel habart sóskafőzelék, amit buggyantott tojással tálalnak. Én még eggyel emeltem a tétet és egyenesen a főzelékbe buggyantottam a tojásokat. Fontos, hogy a tojásokat ne főzzük meg egészen, mert akkor lemaradunk a főzelékbe szivárgó tojássárgája által nyújtott komoly élvezetről.

Sóskafőzelék bevert tojással

soska bevert tojas kicsi

Hozzávalók 4 személyre

  • 1000 gramm sóska
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 100 gramm tejföl
  • 4 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

Egy mély serpenyőt veszünk elő, ebben olvasztjuk fel a vajat, majd hozzáadjuk a fagyasztott vagy friss sóskát. Sózzuk, cukrozzuk, majd hagyjuk összeesni. A tejfölben simára keverjük a keményítőt, a sóskához adjuk, elkeverjük. Fakanállal kis lukakat képezünk a főzelékben, és ezekbe ütjük a tojásokat úgy, hogy közben igyekszünk vigyázni rá, hogy egyben maradjanak. Lefedve 3 percig főzzük. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük