Puha spanyol fánk kelesztés nélkül: a rosquillas húsvéti édesség

rosquillas cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fánk nem csak farsangi édesség, a spanyolok húsvétkor sütnek olajban sült finomságot.

A rosquillas, vagyis a spanyol fánk puha, könnyed textúrájú, olajban sült finomság, amit hagyományosan a húsvéti ünnepekre készítenek el. 

A fánk mind az alapanyagát, mind a készítési módját tekintve nagyon hasonlít a másik tradicionális spanyol fánkhoz, a churroshoz, csak a formájukban különböznek: a churros hosszúkás, a rosquillas pedig kerek, a közepén - az amerikai fánkokhoz hasonlóan - lyukas.  A spanyol fánkok kicsit kisebbek, mint az amerikai változat, a finomságot sütés után fahéjas cukorban forgatják meg.

Ha hasonlóan könnyed fánkreceptet keresel, készítsd el az olasz verziót, a zeppolét.

Spanyol fánk

rosquillas recept ok

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 160 gramm cukor
  • 2 darab tojás
  • 1 darab citrom
  • 50 gramm vaj (olvasztott)
  • 60 milliliter víz
  • 300 gramm liszt
  • 1 zacskó sütőpor
  • sütéshez olaj
  • forgatáshoz cukor
  • forgatáshoz fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Egy kisebb tálban keverjük simára a cukrot, a tojásokat, az olvasztott vajat és a citrom héját, majd öntsük hozzá a vizet is. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet és a sütőport, majd a száraz és a nedves hozzávalókat forgassuk össze.

A tésztát borítsuk ki egy kilisztezett deszkára, gyúrjuk jól össze, hogy puha tésztát kapjunk. A kezünket olajozzuk meg, majd a tésztából formázzunk golyókat, lapogassuk ki őket fánkformára. Az ujjunkkal fúrjunk a közepükbe egy lyukat. 

Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, süssük a fánkokat aranybarnára, majd azon melegében forgassuk meg őket fahéjas cukorban.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük