Villámgyors, tejszínes spenótkrémleves - Könnyed ebéd főzelék helyett

spenótkrémleves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A spenótról ezentúl ne csak a főzelék jusson eszedbe, isteni, egészséges levest is készíthetsz belőle.

A spenót sokaknak inkább mumus, de vannak szép számmal rajongói is. A szimpátia hiánya talán abból is fakadhat, hogy az első emlék a spenótról a fokhagymás rántással készített főzelék volt a menzán, amely bizony nem segített az ázsióján. Pedig finoman, selymesen is el lehet készíteni, ráadásul tele van ásványi anyagokkal.

Ha meg szeretnél vele barátkozni, ne is a főzelékkel kezdd, hanem készítsd el valamilyen krémes mártással, mondjuk besamellel, majd keverd tésztához. A spenótos lasagne például kitűnő fogás, amelyhez jól illik a ricotta. A zöldség gratinként, vagyis csőben sütve is nagyon jól működik, itt is a rengeteg sajt teszi teljessé az egészséges fogást.

Ha pedig az igazán krémes verzióra szavazol, akkor készíts levest, amely ugyanazt az ízvilágot adja, mint a főzelék, de kicsit lágyabb verzióban. 

Spenótkrémleves

spenótkrémleves recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 0.5 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma (kisebb)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab krumpli
  • 400 milliliter zöldségalaplé
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 csipet szerecsendió
  • 400 gramm spenót
  • 200 milliliter tejszín
Recept idők

Elkészítés:

A vöröshagymát vágjuk apróra. A krumplit pucoljuk meg és kockázzuk fel.

Egy edényben forrósítsunk olajat, dinszteljük meg a hagymát, majd tegyük hozzá az apróra vágott fokhagymát is, forgassuk össze, majd következhet a krumpli is. Öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk, tegyünk hozzá egy csipetnyi szerecsendiót, várjuk meg, amíg felforr. 

Közben a spenótot mossuk meg és vágjuk össze. Amikor a krumpli megpuhult, keverjük hozzá a leveleket és főzzük még 5 percig. Vegyük le a tűzről, botmixerrel pépesítsük, majd öntsük bele a tejszínt, tegyük vissza a gázra és forraljuk össze. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük