Krémes, szaftos spenótos-csirkés lasagne: paradicsom helyett besamel lágyítja

spenótoslasi2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hússal vagy hús nélkül, elképesztően ízgazdag és izgalmas ez a besameles verzió, gomba, spenót és háromféle sajt gazdagítja.

Kevés finomabb étel létezik egy jó szaftos, krémes, ízekben és alapanyagokban gazdag lasagne-nál. Bár a klasszikus paradicsomos változat is nagy kedvencem, néha nehéznek, töménynek érzem, és bár nem azt mondom, hogy ez a rengeteg sajttal és besamellel készült verzió sokkal könnyedebb, mégis egy kicsit lágyabb, selymesebb a végeredmény, ráadásul teljesen új ízkombinációval ismerkedhetünk meg. 

A "fehér lasagne-ba" alaplével és tejjel készült besamel, csirkemellfilé, csiperkegomba, bébispenót és rengeteg sajt kerül, köztük ricotta, mozzarella és parmezán. Vegetáriánusok hús nélkül is elkészíthetik, anélkül is annyira ízgazdag, hogy úgy is tökéletesen megállja a helyét. 

Spenótos-csirkés lasagne

spenótoslasi

Hozzávalók 8 személyre

Szósz:

  • 60 gramm vaj
  • 1 darab hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 60 gramm liszt
  • 500 milliliter csirkealaplé
  • 375 milliliter tej
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál
  • 0.5 teáskanál bors

Lasagne:

  • 9 darab lasagne tészta
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 500 gramm csirkemellfilé
  • 500 gramm csiperkegomba
  • 500 gramm mozzarella
  • 500 gramm ricotta
  • 500 gramm bébispenót
  • 120 gramm parmezán
Recept idők

Elkészítés:

Szósz

Egy kis lábosban olvasszuk fel a vajat. Adjuk hozzá az összedarabolt hagymát és fokhagymát, addig dinszteljük, míg puha nem lesz. Szórjuk a lisztet a hagymákra, alaposan keverjük át.

Fokozatosan, kisebb adagokban öntsük hozzá az alaplevet és a tejet, folyamatosan kevergessük, míg a szósz sűrűsödni nem kezd. Keverjük bele a fűszereket, húzzuk le a tűzről, tegyük félre.

Lasagne

A tésztalapokat főzzük ki enyhén sós vízben a leírás szerint. 

A csirkemellet vágjuk apróra - használhatunk daráltat is -, majd az összeaprított gombával együtt kezdjük el pirítani egy kis olívaolajon. Ha a hús már majdnem kész és a gomba is megpirult, dobjuk hozzá a spenótot, pár percig kevergessük, míg össze nem esik. Ha minden készen van, öntsük le róla a vizet, amit a zöldségek kieresztettek magukból, majd tegyük félre.

Készítsünk elő egy 23 x 33 cm-es tepsit vagy jénait. Öntsük a szósz egynegyedét a tepsibe, majd tegyünk rá 3 tésztalapot. Erre jöhet a csirkés-gombás-spenótos töltelék fele, majd a ricotta sajt fele, végül ismét a szószból egynegyed rész. Szórjuk meg a mozzarella és a parmezán harmadával. Ismét a tésztalapok következnek, majd ismételjük meg az előbbi sorrendet. A folyamatot a tésztalapokkal zárjuk, erre öntsük a megmaradt szószt, majd szórjuk rá a megmaradt sajtokat.

180 fokon 35-40 percig süssük, míg a sajt meg nem pirul. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk 10 percig hűlni, utána szeleteljük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük