Húszperces barna rizs spenóttal és parmezánnal – Köret és főétel is lehet

spenótos barnarizs parmezán cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Rostokban és fehérjében is gazdag a barna rizs, érdemes belőle bevásárolni és gyakran fogyasztani.

Egészen egyszerű és gyors köret, viszont nagyon egészséges, tele van rostokkal és vitaminokkal. Fogyaszthatjuk főételként is, mert nem csak egészséges, tápláló is. Amúgy egy teljesen egyszerű étel, rizs és spenót alkotja, csakhogy nem sima fehér, hanem barna rizsből készül.

A barna rizs, vagyis a hántolatlan rizs nagyon értékes és egészséges gabona, mert magas a rosttartalma. Komplex szénhidrátokban és fehérjében gazdag, valamint a B- és E-vitamin tartalma is jelentős. Nagyon jól emészthető gabona, kimerültségre, fáradtságra is érdemes fogyasztani. Illik hozzá a spenót, lehetőleg frisset válasszunk, a tetejére pedig egy kis parmezán kerül. 

Spenótos-parmezános barna rizs

spenótos barnarizs parmezán recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 160 gramm barna rizs
  • 1 kávéskanál kakukkfű (őrölt)
  • 1 kávéskanál
  • 1 csipet bors
  • 420 milliliter zöldségalaplé
  • 220 gramm friss spenót
  • 40 gramm parmezán
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát vágjuk egészen apróra. Egy lábasban melegítsünk olajat, majd 5-6 percig dinszteljük rajta a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát is, fél percig dinszteljük együtt. Tegyük bele a rizst, szórjuk rá a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, keverjük addig, amíg a rizst jól befedi az olaj. Öntsük rá az alaplevet, forraljuk fel. Vegyük le az erősséget, takarjuk le a lábast, alacsony lángon főzzük a rizst 15-20 percig, amíg a folyadék elpárolog és a rizs megpuhul. 

Közben a spenótot alaposan tisztítsuk meg, vágjuk össze. Tegyük a megfőtt rizs tetejére, 5 percig hagyjuk letakarva, amíg meg nem fonnyad. Keverjük össze a rizzsel, majd szórjuk meg parmezánnal. Azonnal, forrón tálaljuk. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük