Ropogós leveles tészta spenóttal és gombával töltve – Egyszerűen készül a laktató finomság

spenótos gombás strudel cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Laktatóbb reggelinek vagy lazább vacsorának is eheted ezt a csinosan becsomagolt gombás-spenótos rétest.

Nemcsak tele van vitamindús és egészséges zöldséggel, de még esztétikus és különleges is ez az amúgy egyszerűen, leveles tésztából elkészíthető sós rétes. A bolti leveles tésztát lehet szeretni, vagy utálni, de az biztos, hogy sokféleképpen felhasználhatod, és nagyon megkönnyíti a dolgod, ha gyorsan szeretnél valami finomat sütni.

Használhatod sós vagy édes süteményekhez is. Ha nagyon ódzkodsz a bolti tésztától, készíthetsz házilag is leveles tésztát, amit aztán le is fagyaszthatsz, de akkor számolnod kell azzal, hogy a sütési idő is megnő. 

Ha édeset sütnél, ez a barackos-pudingos táska biztosan a kedvenced lesz, de ha sósat, akkor ezeket a ropogós sajtos csigákat is érdemes felvenned a repertoárodba. Ha unod a hagyományos rántottát, egy kis csavart tehetsz bele, méghozzá úgy, hogy leveles tésztába csomagolod. Az alábbi spenótos-gombás rétes is hasonlóan készül, csak még laktatóbb lesz, így vacsorára is eheted, nem maradsz utána éhes. 

Spenóttal és gombával töltött leveles tészta

spenótos gombás strudel recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 2 evőkanál vaj
  • 350 gramm gomba (csiperke)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 gramm bébispenót
  • 130 gramm sajt (reszelt)
  • 1 csomag leveles tészta
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 darab tojás (a kenéshez)
  • 2 teáskanál víz (a kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A fokhagymát vágjuk egészen apróra, a gombát tisztítsuk meg, és vágjuk vékony szeletekre. 

Egy serpenyőben közepes lángon olvasszuk fel a vajat, tegyük rá a gombát, pároljuk 5-7 percig, majd adjuk hozzá a fokhagymát, így is pároljuk 1-2 percig, majd végül tegyük rá a spenótot, sózzuk, borsozzuk. Pároljuk még 3-4 percig, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni.

A leveles tésztát tekerjük ki. Érdemes már a sütőpapírral bélelt tepsin dolgozni, hogy ne kelljen mozgatni a rétest. Állítva tegyük magunk elé a téglalapot. A tészta végébe vágjunk egy háromszöget, a tészta jobb és bal szélét pedig vagdossuk be átlósan 2,5 centis csíkokra, ügyelve arra, hogy középen maradjon egy 10 centiméter széles sáv, hiszen ide kerül majd a spenótos-gombás töltelék. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Kanalazzuk bele a tölteléket a sávba, egyenletesen oszlassuk el, és szórjuk meg reszelt sajttal. Fogjunk meg egy csíkot, majd átlósan húzzuk át a töltelék felett, utána a másik oldalról is fogjunk meg egy tésztacsíkot, azt is tegyük át a töltelék felett átlósan, csakúgy, mintha fonnánk. Ismételjük addig, amíg el nem fogynak a csíkok. 

A tojást verjük fel a vízzel, és kenjük meg a tésztát. Süssük 25 percig, amíg aranybarna nem lesz. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük