Így lesz a legfinomabb a fűszeres steakburgonya: kívül ropogós, belül krémes

skcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A steakburgonya nagy előnye, hogy sütőben, kevés zsiradékkal sütve is ropogós lesz, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy órákkal a sütés után is finom marad.

Ha valaki kutatást végezne, melyik az emberek kedvenc körete, akkor bizony a jó öreg sült burgonya nyerne, annak ellenére is, hogy nem igazán alakbarát. Bármilyen finom is a sült krumpli, állottan már nem az igazi, ellenben a steakburgonyával, amely órákkal a sütés után is eteti magát, olyan finom.

A steakburgonyát is ki lehet sütni bő olajban, még jobb lesz, mint a sima sült krumpli. Azonban a steak változatot a legtöbben sütőben sütik aranybarnára, mivel úgy jóval kevesebb zsiradék szükséges hozzá. Az elkészült krumplit ízlés szerint fűszerezd, a karakteres ízek nagyot dobnak rajta: kínáld húsételek mellé, főleg sültek és rántott szelet mellé passzol, de ha elég bátor vagy, marhapörkölttel fogyasztva is ki lehet próbálni.

Steakburgonya

skct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kilogramm krumpli
  • kevés olaj
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A krumplin a héját hagyjuk rajta, majd nagyon alaposan mossuk meg, utána bő, sós vízben főzzük puhára, amíg a villa vagy a kés hegyét könnyedén bele lehet szúrni.

Az elkészült krumplikat hűtsük ki, majd vágjuk fel 4 darabra vagy ahogy tetszik.

A krumplikat bő olajban is meg lehet sütni úgy, mintha sima sült krumplit készítenénk, vagy toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 30-45 percre, amíg aranybarna nem lesz. Mindig nézzünk rá, süssük addig, ameddig el nem éri a kellő színt. Lehet világosbarna vagy sötétebb, ha sötét aranybarnára sütjük, ropogósabb lesz, de azért vigyázzunk, ne süssük túl a krumplit!

Az elkészült krumplikat sóval és borssal fűszerezzük, ha szeretjük a pikánsabb ízeket, cayenne-borssal bolondítsuk, ha mediterrán stílusban szeretnénk kínálni, oregánó, bazsalikom vagy rozmaring kerülhet a köretre. 

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük