Komplett vacsora hús nélkül: puhára sült cékla krémes túróval

32063719 2459529 1f21672b9b271a644c14468c4561bfa7 wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sült céklánál kevés finomabb sütőben sült zöldség létezik, de a túró még egyet emel rajta.

A cékla szerencsére végigkísér egész évben, télen eláll, tavasszal pedig jönnek a friss, pici, zsenge darabok, amelyek még finomabbak. Utóbbi előnyeit nyersen lehet igazán kiélvezni, de a nagyobb, kemény darabok még mindig sütve lesznek a legcsodálatosabbak. 

A sült cékla íze elképesztően felfokozódik, szinte töményen édes lesz. Éppen ezért nagyon kell mellé valami, ami ezt egyensúlyozza, erre pedig a sok sós sajt mellett a túró is kiválóan alkalmas. Még jobb lesz, ha valamilyen zöldfűszert, például medvehagymát keversz hozzá.

Sült cékla túróval

32063713 0b482d0cf10ed04a92a55e9c4d8a58ac wm

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm cékla
  • só, bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 250 gramm túró
  • medvehagyma/zöldhagyma
  • 2 evőkanál tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokon. A céklákat - gumikesztyűben - meghámozzuk, felkockázzuk, sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. Meglocsoljuk olajjal, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük. Puhára sütjük, hagyjuk langyosra hűlni.

A túrót kikeverjük a tejföllel, sózzuk, apróra vágott medvehagymát vagy zöldhagymát keverünk hozzá. 

A céklára halmozzuk a túrót, majd kínálhatjuk is.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük