Vitamin- és fehérjedús sült céklakrém tahinivel – Mártogatósnak vagy szendvicskrémnek

céklakrém
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem nagyon létezik ennél egészségesebb mártogatós - a szezámpaszta, vagyis a tahini és a cékla tökéletesen működnek együtt.

A tahini, vagyis a szezámmagpaszta egészen különlegesen hangzik, pedig csupán a szezámmagot kell pürésíteni. Viszont ezzel a módszerrel egy kicsit diós ízű krémet kapsz, amely a csicseriborsó-pürének, vagyis a hummusznak is az egyik alapanyaga, de a különböző zöldségek, például a karfiol ízét is remekül feldobja.

Elég karakteres íze van, de nyugodtan készíthetsz belőle mártogatóst, nem nyomja majd el a zöldségek ízét. A cékláét biztosan nem, ami nemcsak gyönyörű színű lesz, hanem szuperegészséges is. Céklából egyébként dióval is készíthetsz krémet, amit parmezánnal tehetsz még különlegesebbé. 

Sült céklakrém tahinivel

céklás tahini recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 4 darab cékla (közepes)
  • 2 evőkanál olaj (sütéshez)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 100 milliliter tahini
  • 100 milliliter joghurt (natúr)
  • 0.5 darab citrom leve
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 kávéskanál
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

A céklákat alaposan mossuk és hámozzuk meg. Azért, hogy gyorsabban megpuhuljanak, kockázzuk fel őket, tegyük rá egy fóliára, locsoljuk meg olajjal, majd csomagoljuk be. Tegyük a csomagokat a sütőbe, majd 40 perc alatt süssük puhára. 

Házilag így készíthetünk tahinit, de ha gyorsítani szeretnénk a folyamatot, a készen vásárolt is tökéletesen megteszi. 

Ha kihűlt a cékla, tegyük egy turmixgépbe, adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, majd pürésítsük krémesre. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük