A legfinomabb sült rizs receptje – A rizs fajtája sem mindegy

sült rizs cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rizs egyáltalán nem unalmas köret, kis változtatással a maradék is teljesen más formát tud ölteni.

A rizs lehet fantáziátlan köret, de tökéletes egytálétel is, csak kicsit fel kell dúsítani zöldségekkel. Én, a tésztához hasonlóan, a rizsből sem tudok pontos mennyiséget készíteni, viszont a maradékot nem szeretem kidobni. A legjobb ötletek sokszor a maradékmentésből születnek.

Ehhez a recepthez persze főzhetünk külön is rizst, csak arra ügyeljünk, hogy hosszú szemű fajtát válasszunk. Ez a zöldséges, tojásos változat nemcsak gyorsan elkészül, hanem húsmentessége ellenére még laktató is. 

Sült rizs

sült rizs recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 3 evőkanál szezámolaj
  • 3 darab tojás
  • ízlés szerint
  • 2 szál répa
  • 3 szál zöldhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál gyömbér (friss, reszelt)
  • 250 gramm hosszú szemű rizs (főtt)
  • 120 gramm zöldborsó (fagyasztott)
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 2 teáskanál víz
Recept idők

Elkészítés:

A répát vágjuk apró kockákra, a zöldhagymát karikázzuk fel úgy, hogy külön legyen a zöld és a fehér része.

Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, adjunk hozzá egy evőkanál olajat. Verjük fel a tojásokat két teáskanál vízzel és egy kevés sóval, majd öntsük a serpenyőbe. Addig süssük közepes lángon, míg nagyobb darabokban meg nem sül. Tegyük ki egy tányérra.

Vegyük nagyobbra a lángot, és tegyünk bele 2 evőkanál olajat, a sárgarépát és a zöldhagymák fehér részét. Addig pirítsuk, míg aranybarnák nem lesznek. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és a gyömbért, pár percig így is pirítsuk, amíg illatozni nem kezd.

Végül adjuk hozzá a rizst, a borsót és a megpirított tojásokat. Öntsük rá a szójaszószt, várjunk, amíg felforrósodik. Ízesítsük sóval és borssal, majd szórjuk rá a hagymák zöld szárát is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük