Sült zellerpüré - Izgalmas, könnyű és szénhidrátszegény alternatíva krumpli helyett

zellerpüre2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A zeller a konyha földönkívülije, csak levesbe főzzük, pedig sokkal több lehetőség rejlik benne, most például krumplipürét helyettesít.

Nagyon sok utálója van a zellernek, pedig markáns, erős íze és illata nem csak a húslevesnek kötelező eleme, de ezerféleképpen szolgálhat minket a konyhában. A zellerkrémlevest sokan szeretik, különösen, ha a harsány ízt körtével lágyítjuk. Csináltunk már belőle hasábburgonya helyett sült zellert, de ugyanezen a vonalon maradva  a pürét is simán helyettesítheti.

Érdemes adni neki egy esélyt

Akinek elsőre ez a megoldás túlzottan erős, cserélje le csak a krumpli felét zellerre. A hatás már így is óriási lesz, sokkal könnyebb állagú köretet kapunk, aminek lesz egy kis friss íze. 

Ez a recept viszont még határozottabban állt a dologhoz, és száz százalékban zellerből készült a püré. A krémes állagot tejszínnel - igazi, zsíros, teljes tejszínnel értük el, de aki nem eszik tejterméket, az is elkészítheti a hasonló állagú kókuszkrémek egyikével. 

Mindenféle húsétel mellé szuper köret, de jól kiegészíthet vega főételeket, gombás, sült zöldséges fogásokat is.

Sült zellerpüré

zellerpüré kis

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 gramm zellergumó
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint
  • 1 deciliter tejszín
Recept idők

Elkészítés:

A zellert meghámozzuk - az ebben a cikkben leírt módszerrel a legegyszerűbb. Kisebb darabokra vágjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, lecsepegtetjük olajjal, sózzuk és a forró sütőbe toljuk. Körülbelül fél óra alatt puhára sütjük.

Tálba tesszük, adunk hozzá tejszínt és botmixerrel simára turmixoljuk. Ha turmixgépünk van, azzal is működik, sőt, aprítógépben is elkészíthető.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük