Sűrű, tartalmas krumplileves szalonnával: abbahagyhatatlanul finom lesz

sklcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tartalmas, sűrű leves hideg napokon kitűnő választás, vacsorára gyorsan össze lehet dobni.

A kedvelt krumpliból változatos, laktató leveseket lehet készíteni. A krumpli remekül variálható, bátran párosítható más zöldségekkel, a karakteres fűszerezést is remekül viseli. A magyaros krumplilevesekben hagyma, pirospaprika, zeller és kolbász szokott általában dominálni, az így készült változat tényleg fenséges, néha azonban jólesik változtatni a megszokott ízeken.

Elég csupán néhány egyszerű újítás: a piros szint cseréld fehérre, kolbász helyett pedig használj ropogósra sült szalonnát és némi friss metélőhagymát, ezek tartalmasabbá teszik az isteni krumplilevest. Még reszelt sajt is kerül bele, így sokkal sűrűbb lesz, majdnem olyan lesz, mint egy főzelék.

Sűrű krumplileves

sklct

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 kilogramm krumpli
  • 6 szelet szalonna
  • 2 szál zeller
  • 2 marék metélőhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 teáskanál cayenne-bors
  • 10 dekagramm sajt
  • 2.5 deciliter tej
  • 1 evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

A szalonnacsíkokat a saját zsírjukon pirítsuk pirosra, majd szedjük tányérra és tegyük félre.

A szalonna kisült zsírját öntsük át magas falú edénybe, majd adjuk hozzá az olajat és a megtisztított finomra vágott hagymát dinszteljük meg. Amikor a hagyma összeesik (2-3 perc), keverjük hozzá a feldarabolt zellert és a közepes kockára vágott krumplit, alapos egybeforgatás után öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi, fűszerezzük.

A sajtot reszeljük le.

A tejben keverjük el a lisztet.

Amikor a krumpli megpuhult, a főzővízből 1-2 merőkanállal szedjünk a tejes keverékre, keverjük el, utána öntsük a levesbe, majd a reszelt sajtot is keverjük bele. Forrás után vegyük le a tűzhelyről. Az elkészült levesbe keverjük bele a kockázott szalonnát a metélőhagymával együtt.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük