Házi, sütőtökös keksz: az ősz kedvenc ropogtatnivalója napokig puha marad

skcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A keksz masszája a sütőtöktől puha, a fahéjtól és szerecsendiótól varázslatos, illatos, sülés közben az egész lakást betölti a kellemes aroma.

A sütőtök nagyon izgalmas alapanyag, megéri felfedezni és különböző süteményekben érvényre juttatni a zamatát. A sütőtököt püré formájában szokás a masszába csempészni, de töltelék-alapanyagnak is tökéletes. A püré fűszerezéséről soha ne feledkezz meg, használj szerecsendiót, fahéjat, és még a vaníliaaroma is jól megfér benne.

Mivel lédús alapanyag, keksztésztában is szuper. A sütőtökös keksz lezárt dobozban néhány napig megőrzi puhaságát, de a legjobb langyosan fogyasztani, kínálj mellé forró csokit, úgy egészen ünnepi hangulatba jössz majd.

Sütésnél erre figyelj!

A bekevert masszát sütés előtt fagyasztóba kell tenni 1 órára, így szépen összeáll, sokkal könnyebb lesz adagolni. A sütőlemezre ne rakd túl szorosan a kekszeket, 2 darab bőven elég lesz egy sorba, mert sülés közben szétterül, nőni fog, kell neki a hely. Ha még kívánatosabbá tennéd, akkor vízgőz felett olvassz fel 100 gramm fehér csokit, és csorgasd a tetejére.

Sütőtökös keksz

skct

Hozzávalók 14 darabhoz

  • 230 g finomliszt
  • 20 g kókuszreszelék
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet
  • 100 g kristálycukor
  • 150 g barna cukor
  • 120 g vaj
  • 1 darab tojás
  • 80 g sütőtökpüré
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk tálba, majd adjuk hozzá a kókuszreszeléket, fahéjat, szerecsendiót, szódabikarbónát és a sót.

A cukrokat (barna és kristály) az olvasztott vajjal keverjük fehéredésig, utána a tojást is keverjük hozzá, végül pedig a sütőtökpürét.

A lisztet és a sütőtökös masszát forgassuk egybe, majd fóliával fedjük le, és tegyük fagyasztóba 1 órára.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd a masszából fagyiskanállal szedjünk halmokat rá.

A kekszeket toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 12-18 percre, amíg szép aranybarnára sülnek.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük