Édes sütőtökös köleskrém: egészséges és gluténmentes nassolnivaló

sötőtökös köleskrém
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A köles az a gabona, amely pont az íztelenségéből profitál, mert bármilyen típusú ételhez illik, legyen az édes vagy sós. Ráadásul a főzés idejétől függően köret, de akár krém is lehet belőle.

Biztos mindenkivel, de velem többször is előfordult, hogy túlfőztem valamit, például a rizst. Ilyenkor nem kínoztam vele senkit, vagy ment a kukába, vagy valami kis felvágottal feltálaltam a kutyámnak, aki persze hálás volt érte.

A kölest nyugodtan túlfőzhetjük

A köles viszont az a gabona, amit ha túlfőzünk, remek kása készíthető belőle, sőt, megfelelő ízesítéssel krém is. A másik előnye, hogy semleges ízű, így édessé és sóssá is tehető. Fontos, hogy mindig alaposan mossuk át, hogy az egyébként erős mellékízét elvegyük. 

Sütőtökös vegán köleskrém

sötőtökös köleskrém recept

Hozzávalók 2 személyre

  • 200 gramm köles
  • 150 gramm sütőtök
  • 1 evőkanál méz (ízlés szerint)
  • 1 kávéskanál só (ízlés szerint)
Recept idők

Elkészítés:

A kölest mossuk át alaposan, és háromszoros mennyiségű vízben főzzük nagyon puhára. Ha megfőtt, takarjuk le, és hagyjuk, hogy kihűljön.  A sütőtököt hámozzuk meg és kockázzuk fel, majd egy kis vajon dinszteljük meg. Egy részét botmixerrel pépesítsük és keverjük a köleshez. A maradék, egészben hagyott darabokat is forgassuk bele a masszába. Ízlés szerint sóval vagy mézzel ízesítsük. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük