A svéd csokoládétortának nincsen párja: csupa csoki tészta eszpresszóval megbolondítva

svédcsokitortacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a liszt nélküli svéd desszert nem csak elképesztően finom, de gyorsan összeállítható és napokkal később sem szárad ki.

Többféle csokoládétorta-receptet osztottunk már meg veletek, de ilyet még egyet sem: ebben se liszt, se darált mandula nincs, a tésztája szó szerint csak csokoládé, amit egy kis eszpresszó bolondít meg. Igazi koffeinbomba minden egyes szelet, egész nap pörögni fogunk a svédek süteményétől.

A svéd desszert, avagy a kladdkaka, magyar fordításban ragacsos tortát jelent, ami arra utal, hogy a sok-sok csokitól, vajtól és kávétól, ami a tésztájában van, szaftos marad több nap után is. Azért a sütéssel vigyázzunk, mert magas hőfokon könnyedén ki lehet szárítani.

Svéd csokoládétorta

svédcsokitorta

Hozzávalók 8 szelethez

  • 250 gramm vaj
  • 250 gramm étcsokoládé (70%-os)
  • 100 milliliter eszpresszó
  • 4 darab tojás
  • 180 gramm cukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Vajazzunk ki egy kb. 25 cm-es tortaformát, az aljára tegyünk sütőpapírt is. 

Nagyon alacsony lángon melegítsük össze a vajat és az étcsokoládét, akár vízgőz felett is megtehetjük. Ha elolvadtak az alapanyagok, keverjük bele az eszpresszót, tegyük félre. 

Keverjük össze a tojást a cukorral és a vaníliás cukorral, amíg habos nem lesz.

Keverjük bele a csokoládés krémet a tojásos keverékbe, addig keverjük, míg krémes, homogén nem lesz. Adjuk hozzá a sót. 

Öntsük a tésztát az előkészített formába, 40-45 percig süssük. Hagyjuk a formában kihűlni. Porcukorral megszórva, tejszínhabbal tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük