Szaftos lasagne úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva: vörösborral és sok sajttal készül

lasagne
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az olasz konyha gyöngyszeme a nagyon szaftos, minden jóval megpakolt lasagne, amelynek nem lehet ellenállni.

A lasagne minden tésztaimádó és persze Garfield, a lusta vörös macska nagy kedvence. Az ízletes ételből érdemes nagy adagot készíteni, mivel másnap is ugyanolyan finom, ha a sütőben átmelegíted. A maradékot akár kockákra vágva kiporciózhatod, így ha kulcsos a gyerek, suliból hazaérve csak mikróba kell tolnia az ebédet. 

A receptben írt mennyiséget bátran alakítsd ízlésed szerint. Gyakran előfordul, hogy a rétegek közé reszelt sajtot is tesznek, úgy még szaftosabb lesz a tepsis lakoma.

A fehér mártás részvétele sem kötelező, de megéri dúsítani vele a lasagnét. Ha szeretnéd, akkor 1-2 merőkanállal a bolognai raguba is keverhetsz a mártásból, jól fog neki állni.

Jó tanács

Általában kisebb adagban készítem a lasagnét, de most kivételt tettem. Én amondó vagyok, hogy a bolognait megéri nagyobb mennyiségben főzni, hisz a maradékot még bőven fel lehet használni, a hűtőben néhány napig tárolhatod. Kínálj a maradék raguhoz spagettitésztát, vagy próbáld ki pizzán, melegszendvicset is készíthetsz belőle, és leveles tésztára is rákenheted.

Ha igazán ínycsiklandóra szeretnéd, akkor friss fűszernövényeket használj, ha nincs kéznél, akkor az őrölt verzió is jó szolgálatot tesz.

Lasagne

lct

Hozzávalók 8 személyre

Bolognai ragu:

  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 darab sárgarépa
  • 2 szál angol zeller
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 80 dkg darált sertéscomb
  • kevés olaj
  • 5 dl vörösbor
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 800 g paradicsompassata
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom

Besamelmártás:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 1 l tej
  • só ízlés szerint
  • 1 késhegynyi fehér bors
  • 1 késhegynyi szerecsendió

Összeállítás:

  • 500 g tészta
  • 18 dkg mozzarella
Recept idők

Elkészítés:

Bolognai ragu:

A vöröshagymát, sárgarépát, angol zellert, fokhagymát vágjuk finomra.

A darált húst forró olajon pirítsuk körbe, ha elkészült, szedjük ki tányérra.

A hús zsiradékjára dobjuk rá az előkészített zöldségeket (ha szükséges, még olajat öntsünk alá), kezdjük el pirítani, majd 10-15 perc után a darált húst adjuk a zöldségekhez. 3-4 perc után öntsük fel a vörösborral, fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, bazsalikommal.

A ragut főzzük 20-25 percig, ha szükséges, kevés vízzel öntsük fel, majd adjuk hozzá a paradicsompassatát, főzzük vele még 20-25 percig alacsony láng felett. Ezután keverjük a raguhoz a sűrített paradicsomot, főzzük még 10-15 percig.

Besamelmártás:

A vajat olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a lisztet, utána öntsük fel fokozatosan a tejjel, közben keverjük csomómentesre. A mártást fűszerezzük sóval, fehér borssal és szerecsendióval, forrás után vegyük le a tűzhelyről.

Összeállítás:

A tepsi aljára öntsük a besamelmártás felét, a fehér szószra kerül a tészta, arra a bolognai, utána megint tészta, majd addig ismételjük a rétegezést, ameddig az alapanyagok el nem fogynak. A tepsis lakoma tetejére a maradék besamelmártás és a reszelt sajt kerül.

A lasagnét toljuk 180 fokos sütőbe, 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük