Fűszeres, szaftos szecsuáni csirke otthon készítve, ízfokozók nélkül

szecsuáni csirke cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egyik legnépszerűbb, kínai gyorséttermi fogás a szecsuáni csirke friss, roppanós zöldségekkel.

Amikor kínai étteremben jársz, ez a fogás mindig szerepel az ételsorban. A csirkét csípős szószban tálalják, színes zöldségekkel körülvéve. A szószból nem hiányozhat az ecet és a szójaszósz sem.

A szecsuáni csirke igazából egy készítési módot jelöl, Kínának ebben a tartományában wokban rázva pirítják az ételt, ezek a legtöbbször nagyon csípősek. A legismertebb, itthon csak szecsuáni csirkének nevezett fogás a kung pao, vagyis a mogyorós csirke.

Ha nem szereted a csípős ízt, de maradnál a kínai vonalon, akkor készíts illatos, omlós csirkemellet, amely tulajdonképpen egy ízletes és ropogós párizsias bunda. A csípős ízek kedvelői pedig ezt a káposztasalátát választhatják a húsok mellé. 

Szecsuáni csirke

szecsuáni csirke recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 darab csirkemell
  • 3 evőkanál keményítő
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 5 evőkanál szójaszósz
  • 40 milliliter víz
  • 1 darab kaliforniai paprika (piros)
  • 1 darab cukkini
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 szál újhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • ízlés szerint chilipor
  • 1 marék földimogyoró
  • 1.5 evőkanál fehérborecet
  • 1 csipet cayenne-bors
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellet kockázzuk vagy csíkozzuk fel, majd szórjuk rá a keményítőt, a cukrot, öntsünk rá egy evőkanál szójaszószt és egy kevés vizet, jól forgassuk össze. 

A cukkinit és a paprikát vágjuk kis darabokra, az újhagymát karikázzuk fel, a fokhagymát is vágjuk egészen picire. 

Wokban forrósítsunk olajat, majd tegyük bele a fokhagymát és a csirkemellet, szórjuk rá a chilit, pirítsuk pár percig, majd vegyük ki és tegyük félre. Tegyük a wokba a cukkinit, a paprikát és a mogyorót, pároljuk 3-4 percig, majd öntsük rá a maradék szójaszószt, az ecetet és a vizet. Tegyük vissza a csirkét, adjuk hozzá a zöldhagymát, takarjuk le és pároljuk 4-5 percig.

A végén szórjuk meg cayenne-borssal, majd tálalhatjuk is. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük