Így készül a hagyományos székelykáposzta - A karácsonyi asztal kötelező eleme

székelykposzta2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Most akkor pörkölt vagy káposzta, erdélyi vagy magyar? Egyik sem, mégis mindenki imádja.

Többféle legenda is igazolja a székelykáposzta egyáltalán nem székely eredetét, amelyek Petőfi Sándor barátjához, Székely Józsefhez vezetik vissza az étel megszületését. Az egyik verzió szerint egy gondosan elképzelt recept volt ez, melyet a vármegyei főlevéltáros talált ki és mesélt el az Arany Sas Étterem tulajának, aki ezt aztán le is főzette. A másik legenda úgy tartja, hogy az újságíró és Petőfi együtt tértek be a Komló kertbe, mikor a kocsmáros sajnálattal tudatta velük, hogy már csak egy kevés savanyú káposzta és pörkölt maradt. Erre Székely azt javasolta, öntsék össze a maradékokat. Így született a székelykáposzta.

Teljesen mindegy, melyik történet az igaz, a lényeg, hogy egy nagyon finom és laktató étel, amint igazán hideg lesz, a leveseken kívül csak ilyesmit enne az ember. Karácsonykor kötelező eleme az ünnepi asztalnak, egyik családnál sem hiányozhat. Érdemes többféle húst használni hozzá, és nem árt, ha kerül bele egy kis füstölt is, no meg kevés kolbász. Ha nálatok inkább a töltött káposzta a befutó, akkor pedig ezt a receptet ajánljuk.

Nagy adagot érdemes készíteni belőle, mert másnap még finomabb lesz.

Székelykáposzta

székelykposzta

Hozzávalók 8 személyre

  • 150 gramm füstölt húsos szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 kilogramm sertéslapocka
  • 150 gramm füstölt kolbász
  • 1 kilogramm savanyú káposzta
  • 2 darab babérlevél
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát aprítsuk finomra, a kolbászt karikázzuk fel, a szalonnát vágjuk apróbb, a lapockát nagyobb kockákra.

A szalonna zsírját alacsony lángon süssük ki. Tegyük bele a hagymát, pároljuk meg, szórjuk meg a fűszerpaprikával, kevergessük egy percig, majd tegyük rá a húst és a kolbászt is. Kissé pirítsuk le, majd öntsük fel egy kis vízzel és fél órát hagyjuk főni fedő nélkül. Ekkor tegyük bele a savanyú káposztát, melyet előbb mossunk át, ha nagyon savanyú lenne. 

Óvatosan sózzuk, tegyünk bele babérlevelet, és lassú tűzön főzzük, míg minden puha nem lesz.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük