Ropogós szezámmagos keksz: a legfinomabb sós nassolnivaló

szezámmagoskeksz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sós kekszet is legalább olyan egyszerű készíteni, mint édeset, ráadásul sokféle maggal és fűszerrel gazdagítható.

Bár egy nassolnivalóra ritkán mondjuk, hogy egészséges, léteznek olyan változatok, amelyekben azért megbújik egy-egy egészségesebb alapanyag, főként a magvas kekszek ilyenek. Ha már nassolunk, akkor válasszuk ezeket a ropogtatnivalókat, ugyanolyan finomak, mint a sima sós kekszek, sőt, a magvaktól még különlegesebbek.

Az alábbi verzióban szezámmag és lenmag van, de készíthetjük csak az egyikből is. Bár nem kötelező és nem is része az eredeti receptnek, a szezámmagot érdemes picit megpirítani, úgy tenni a kekszbe, sokkal diósabb íze lesz.

Szezámmagos keksz

szezámmagoskeksz2

Hozzávalók 30 darabhoz

  • 140 gramm búzafinomliszt
  • 2 evőkanál lenmag
  • 2 evőkanál szezámmag
  • 1 teáskanál
  • 1 csipet bors
  • 2 teáskanál olaj (repce)
  • 80 milliliter víz
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, béleljünk ki két tepsit sütőpapírral.

A lisztet, magvakat, sót, borsot keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá az olajat és a vizet, majd gyúrjunk belőle sima felületű tésztát.

A tésztát felezzük el, az egyik felét nyújtsuk ki lisztezett felületen. Minél vékonyabb, annál ropogósabb lesz, a 2 mm-es szinte chips lesz, míg az 5 mm-es inkább keksz.

Egy sütikiszúróval szaggassuk ki a tésztát, az elkészült kekszeket tegyük az előkészített tepsire. Szurkáljuk meg a tetejüket villával, hogy ne emelkedjenek meg.

A felső rácson kb. 10-12 percig süssük őket - ez az idő a 2-3 mm-es kekszekre vonatkozik, ha vastagabbak, lehet, picit több idő kell nekik. Akkor jó, ha a szélük aranybarna.

Ismételjük meg ezt a folyamatot a tészta másik felével is. Hagyjuk őket a tepsin kihűlni, majd légmentesen záródó dobozban tároljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük