Édes, ragacsos mázban pácolt lazac: 5 perc alatt készre sül

szójás mézes lazac
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Régen a lazac valami elképesztő luxusételnek számított, manapság viszont már az összes szupermarket kínálja egészen elfogadható áron. Érdemes vásárolni, mert finom, egészséges és könnyen elkészíthető.

A lazac azért szuper alapanyag, mert villámgyorsan elkészül és szinte alig kell valamivel ízesíteni, mégis tökéletes főétel válik belőle.

A lazac nagyon gazdag Omega-3 zsírsavakban, szóval elképesztően egészséges, érdemes minél többet fogyasztani belőle. Nem elég, hogy egészséges, nagyon finom is, általában az is megeszi, aki amúgy ódzkodik a halaktól.

Sajnos Magyarországon az európai átlagnál is jóval  kevesebb halat fogyasztunk, gyakorlatilag csak a hekk az, amit szinte mindenki ismer, de az is inkább a balatoni nyaraláshoz tartozik hozzá. Úgyhogy azt ajánlom, hogy ismerkedjünk a lazaccal és annak jótékony hatásaival. 

Szójás-mézes lazac

szójás mézes lazac recept

Hozzávalók 2 adaghoz

A lazachoz

  • 350 gramm lazacfilé
  • 1 evőkanál olívaolaj

A páchoz

  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál friss gyömbér
  • 0.5 teáskanál pirospaprika
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 80 milliliter szójaszósz
  • 115 gramm méz
  • opcionális szezámmag
Recept idők

Elkészítés:

Tegyük a lazacszeleteket egy zárható zacskóba. Egy mérőedényben készítsük el a pácot. A fokhagymát és a gyömbért vágjuk fel apróra, keverjük hozzá a pirospaprikát, a szójaszószt, az olívaolajat és a mézet. A felét öntsük a lazacra, zárjuk le a zacskót, és tegyük a hűtőbe fél órára. A maradék pácot tegyük félre. 

Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, tegyük bele a lazacot, de ne öntsük rá a pácot. Az egyik oldalát süssük 2-3 percig, majd fordítsuk meg, a másik oldalát is süssük 1-2 percig. Vegyük ki a lazacot, majd a maradék pácot öntsük a serpenyőbe és forraljunk egyet rajta. 

A lazacot a szósszal leöntve, szezámmaggal megszórva és zöldségekkel, friss salátával tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük