Szójaszószban pácolt tojás: ízbomba reggeli semmi munkával

pácolttojás2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ázsiai konyhában a pácolt tojás az egyik legjobb dolog, teljesen új fogás születik a megszokott alapanyagból.

A ramen egyik kötelező eleme a szójaszószban pácolt tojás, de nem csak akkor érdemes elkészíteni, mikor japán tésztalevest főzöl, önmagában is megállja a helyét, rizzsel, tésztával, szinte bármivel.

A lágyra vagy keményre főtt tojás szójaszószos pácban pihen, így átveszi annak az ízét és a színét is. Sok receptben a szójaszószt mirinnel, vagyis rizsborral keverik, de mivel az viszonylag nehezen és drágán beszerezhető, most egy rizsecetes-cukros verziót mutatunk.

A tojáspucoláshoz ezeket a trükköket alkalmazhatod, így könnyen lejön majd a héja, mutatós ételt tehetsz az asztalra. 

Szójaszószban pácolt tojás

pácolttojás

Hozzávalók 6 darabhoz

  • 6 darab tojás
  • 180 ml szójaszósz
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1.5 ek rizsecet
  • 1.5 ek cukor
  • 500 ml víz/alaplé
Recept idők

Elkészítés:

Vegyük ki a tojást a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen.

Készítsünk elő egy tálat, töltsük meg jéghideg vízzel, dobhatunk bele jégkockát is. 

Egy lábasban forraljunk vizet. Amikor forr, óvatosan tegyük bele a tojásokat. Újraforrástól számítva főzzük őket 7-8 percig attól függően, folyósabb vagy szilárdabb sárgáját szeretnénk.

Ha letelt az idő, rögtön tegyük a tojásokat a jeges vízbe, hogy ne főjenek tovább, és így könnyebb lesz pucolni is. Ha kihűltek, pucoljuk meg őket, tegyük félre.

Egy kis lábasban melegítsük össze a szójaszószt, zúzott fokhagymát, ecetet, cukrot, vizet. Gyöngyözve főzzük 3 percig, majd húzzuk le a tűzről, hagyjuk kihűlni.

Tegyük a szójaszószos marinádba a tojásokat, fedjük le a tálat. Tegyük a hűtőbe legalább 12 órára, míg átveszi a pác színét és ízét is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük