Isteni szőlős morzsasüti zabpehellyel borítva: egyszerre krémes és ropogós

morzsasüti
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amíg tart a szőlő szezonja, érdemes minél többféle formában felhasználni, süteményekben, de sós ételekben is működik.

A morzsasütik egyszerűen készülnek, finomak és bármilyen gyümölccsel elkészíthetők. Most az ősz sztárját, a szőlőt állítottuk a középpontba, nem is akárhogyan, krémes dzsem lett belőle. Ehhez először egészen puhára főztük, majd krumplinyomóval pürésítettük. Utána az így kapott szőlőpépet átszűrtük egy szitán, hogy a héj és a magok fennakadjanak. Egy viszonylag folyékony levet fogsz kapni, de nem kell megijedni, a keményítő szépen besűríti majd, szinte zselé lesz belőle a sütőben.

A morzsa is megér egy misét, ugyanis a liszt mellé zabpehely kerül, ettől sokkal ropogósabb lesz, illetve mogyoróvaj is ízesíti. 

Szőlős morzsasüti

morzsasüti2

Hozzávalók 4 adaghoz

Gyümölcsös réteg:

  • 500 gramm szőlő
  • 80 gramm cukor
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 1 ek citromlé
  • 1 ek keményítő

Tészta:

  • 80 gramm zabpehely
  • 40 gramm liszt
  • 50 gramm barna cukor
  • 60 gramm mogyoróvaj
  • 60 gramm vaj
Recept idők

Elkészítés:

A szőlőt szemezzük le, öblítsük át, csöpögtessük le.

A cukorral és a citromlével együtt tegyük egy lábasba. Kezdjük el melegíteni. Amikor forr, vegyük lejjebb a lángot, majd főzzük 8-10 percig, míg a szőlő megpuhul. Közben krumplinyomóval pépesítsük a gyümölcsöt. 

Szűrjük át egy kisebb lyukú szitán, hogy a héj és a magok fennakadjanak, de a húsát próbáljuk minél jobban átpasszírozni. Az így kapott lébe keverjük bele habverő segítségével a keményítőt és a vaníliás cukrot. Öntsük a szőlős alapot egy 20x20 centis jénaiba/sütőtálba.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Keverjük össze a tésztához a lisztet, a zabpelyhet és a barna cukrot, majd morzsoljuk bele a kockákra vágott hideg vajat. Amikor morzsás, adjuk hozzá a mogyoróvajat, azzal is dolgozzuk össze.

Morzsoljuk a tésztát a szőlő tetejére, majd toljuk a sütőbe 30 percre, míg lekvárrá áll össze a szósz, a morzsa pedig aranybarna.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük