Pihe-puha foszlós fánkok, melyeket sütőben is megsüthetsz
Mindegy, milyen ízesítésű a fánk, nehéz ellenállni a kelt tésztás finomságnak. Csak egy problémám van vele, a bő olaj, amiben készre sül.
A cseh fánk egyszerűen készül: a titka, hogy az alapanyagokat alaposan ki kell keverni, majd pihentetés után lehet is sütni. Hagyományosan speciális tarkedlisütőben pirul a tészta, melynek köszönhetően szép kerek alakja lesz, de az eszköz hiányában is el lehet készíteni egy serpenyőben.
A finomság egyszerű recept szerint készül, ha azonban különleges aromával szeretnéd megbolondítani, akkor reszelt citrom vagy narancs héjával gazdagítsd. A kész fánkok egyszerűen porcukorral meghintve is csodásak, de lekvárral és csokiszósszal is érdemes kipróbálni őket.
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd letakarva, 8-10 perc alatt futtassuk fel.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd adjuk hozzá a sót, vaníliás cukrot, olvasztott vajat, tojást és a felfuttatott élesztőt. A tésztát alaposan keverjük ki, majd takarjuk le és pihentessük 30 percig.
A fánkot hagyományosan tarkedlisütőben sütik, de serpenyőben is el lehet készíteni. Ha serpenyőben sütnénk, akkor kevés olajat hevítsünk fel, majd kanál segítségével adagoljuk a masszát tetszés szerint. A fánkokat mindkét oldalán süssük szép aranybarnára (sütési idő 2-3 perc oldalanként).
Az elkészült fánkokat porcukorral megszórva kínáljuk, ha szeretnénk, lekvárt is tehetünk mellé.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu