Kiadós tárkonyos gombaleves: tartalmas egytálétel kevés munkával

tárkonyosgombalevescover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ízletes raguleves hússal, sok zöldséggel és kétféle gombával készül, kifejezetten jólesik a hideg napokon.

A tárkonnyal készült tejszínes levesek nagyon változatosak: van, amelyik csak zöldségekkel, míg más hússal készül. Hagyományosan ez a leves akkor az igazi, ha enyhén savanykás, ezért sokan citrommal is dúsítják. Én most egy igazán tartalmas változatot próbáltam ki, már egy tányér után jóllakik az ember, második fogásra nem is lesz szükség. Ha mégis, akkor bőven elég palacsintában gondolkodni.

Nekem a tárkonyos leves gombával az igazi, ezért kétfajtát tettem bele. Húsból csirkét használtam, de sertéssel is működik a recept. Ha ennél is tartalmasabbra vennéd a fogást, főtt tojással koronázd meg az elkészült levest, nem is gondolnád, mennyire illik hozzá.

Tárkonyos gombaleves

tárkonyosgombalevect

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 30 dkg csirkemell
  • 3 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • 40 dkg csiperkegomba
  • 40 dkg laskagomba
  • 20 dkg zöldborsó
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 teáskanál tárkony
  • 300 ml tejszín
  • 1 csokor petrezselyem
  • főtt tojás (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd dobjuk rá a közepes kockákra vágott húst, és pirítsuk fehéredésig. Ezután adjuk hozzá a tetszés szerint feldarabolt répákat, és pirítsuk 2-3 percig, utána a megtisztított, feldarabolt gombákat és a borsót is keverjük hozzá.

A húsra és a zöldségekre öntsünk annyi vizet, amennyi ellepi, majd fűszerezzük sóval, borssal és tárkonnyal.

Amikor a leves hozzávalói megpuhultak, öntsük rá a tejszínt, és néhány perc alatt forraljuk egybe.

A levest szórjuk meg finomra aprított petrezselyemmel. Ízlés szerint főtt tojással megkoronázva kínáljuk. 

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük