Tartalmas, magyaros leves sok hússal és zöldséggel – Már egy tányérnyi eltelít

mlcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hűvösebb napokon nincs is jobb, mint vígan elkanalazni egy jó nagy tányér forró levest.

A tartalmas levesekről a húsleves, a bableves és a gulyásleves jut az emberek eszébe, pedig egy kis fantáziával saját recept is készülhet.

A leves megalkotásánál az elsődleges szempontom az volt, hogy jellegzetes hazai alapanyagokat és technikákat használjak fel, így pörköltalappal indítottam, majd szép, erőteljes színű kalocsai pirospaprikával fűszereztem az ételt.

A leves lényege, hogy minél több zöldség gazdagítsa, nyugodtan tovább lehet álmodni, kerülhet bele pár levél kínai kel, zellergumó, gomba, hegyes-erős paprika és paradicsom is. Hogy még tartalmasabb legyen, a levesbe csipetkét is tettünk, tálalásnál tejfölt kanalaztunk rá és kenyeret is kínáltunk mellé.

Magyaros leves

mlct

Hozzávalók 6 személyre

Leves:

  • 50 dekagramm sertéslapocka vagy comb
  • 1 fej hagyma
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • 2 szál zellerszár
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 fej karalábé
  • 2 darab krumpli
  • kevés olaj
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • só és bors ízlés szerint

Csipetke:

  • 10 dekagramm liszt
  • 1 darab tojás
  • 1 csipet

Tálalásnál:

  • tejföl ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított zöldségeket daraboljuk fel tetszőlegesen, kivéve a hagymát, azt finomra vágjuk fel.

A húst közepes méretű kockákra vágjuk fel.

Magas falú lábasban, kevés olajon kezdjük el a hagymát dinsztelni. Miután a hagyma összeesett, húzzuk félre a fazekat, keverjük el a hagymát a pirospaprikával, majd dobjuk rá a húst és alaposan forgassuk egybe. A fazekat újra tegyük vissza a tűzhelyre, majd 2-3 perc után az összekészített zöldségeket is keverjük a húshoz, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. A levest fűszerezzük sóval és borssal, valamint házi ételízesítő kocka is kerülhet bele, hogy még finomabb legyen az íze.

Amikor a zöldségek megpuhultak, tegyük a csipetkét a levesbe, majd 3-4 perc főzés után zárjuk el a lángot a fazék alatt.

Csipetke:

Öntsük keverőtálba a lisztet, a sót és a tojást, villával kezdjük el összedolgozni, majd kézzel folytassuk tovább a gyúrást addig, amíg a tészta már nem ragad a kezünkhöz.

A tésztát kicsit lapítsuk ki, majd csípjünk belőle kis darabokat, amiket a hüvelyk- és a mutatóujjunkkal kicsit sodorjunk meg, majd tegyük a szemeket a levesbe.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük