Könnyed, tejszínes tavaszi spárgakrémleves: eteti magát, olyan finom
A tavasz kedvenc idényzöldségéből ízletes krémleves szervírozható, mely a tejföl és a tejszín keverékétől lesz csábítóan selymes.
A jó idő érkeztével a piacokon szebbnél szebb zöldségek sorakoznak, némelyiknek a szezonja rövid, ezért érdemes addig felhasználni, míg kapható. Az egyik ilyen a spárga, melyből zöld és fehér is beszerezhető.
A spárga rendkívül ízletes, egyik áldásos tulajdonsága, hogy természetes vízhajtó. A zöldség párolva és vajon pirítva is mennyei, rengetegféle fenséges fogás készülhet belőle, az egyik nagy kedvenc a zöldből készült krémleves. A leves nagyon selymes textúrában csábít, mely a tejfölnek és a tejszínnek köszönhető.
Tavaszi spárgakrémleves
Hozzávalók 4 személyre
- 1 csomag zöld spárga
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 l víz vagy alaplé
- só ízlés szerint
- fehér bors ízlés szerint
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 2 dl tejföl
- 2 dl főzőtejszín
Elkészítés:
A spárgát készítsük elő, törjük meg, a végét dobjuk ki. Daraboljuk fel.
A vajat és az olajat melegítsük fel, majd dobjuk rá a finomra vágott vöröshagymát és pirítsuk üvegesre, utána a fokhagymát is adjuk hozzá. Körülbelül 1 perc után a feldarabolt spárgát (kivéve a csúcsát) is keverjük hozzá.
A spárgát pirítsuk 1-2 percig, utána öntsük fel vízzel vagy alaplével, fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval.
Amikor a spárga megpuhult, a csúcsát is tegyük a fazékba, főzzük addig, amíg megpuhul (néhány perc), ezután szedjük ki, tegyük félre, tálalásnál jól jön majd.
A leveshez adjuk hozzá a tejfölt és a tejszínt, botmixerrel turmixoljuk, majd főzzük forrásig.
A spárgakrémlevest kínáljuk a spárgacsúcsokkal.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!