Puha, remegős hamis túrógombóc: tejbegrízből készül az ellenállhatatlan desszert

ttgcov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lágy, remegős túrógombóc tejbegrízes alappal készül, így lesz igazán ellenállhatatlan, melyből biztos a repeta.

Te hogy szereted a túrógombócot? Házi lekvárral nyakon öntve, vagy pirított zsemlemorzsába forgatva? Mindkét lehetőség csábító, de ha már a morzsát választod, kínálj mellé porcukrot és tejfölt is, úgy aztán tényleg nem lesz párja. Ha nagyon édesszájú vagy, akkor érdemes a tejfölhöz 1-2 evőkanálnyi mézet is keverni, az egyszerű mozzanat nagyon különleges ízt kölcsönöz a desszertnek.

Töltelék is mehet bele!

A hagyományos túrógombóc tojásból és búzadarából áll össze, a hűtőben kell pihennie a masszának, hogy szépen megdagadjon. A tejbegrízes változatnál arra kell ügyelned, hogy várd meg, míg teljesen kihűl a gríz, utána mehet hozzá a túró, és már dolgozhatsz is vele. A tejbegrízes gombóc mindenfajta cicoma nélkül is étvágygerjesztő, de még fenségesebbé teheted, ha szezonális gyümölccsel töltöd meg a közepét, eperrel érdemes kipróbálni. A bundával is lehet kísérletezni, a morzsa mellé keverj diót vagy mandulát.

Tejbegrízes túrógombóc

ctttg

Hozzávalók 4 személyre

  • 5 dl tej
  • 10 dkg búzadara
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg túró
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál vaj
  • porcukor a szóráshoz ízlés szerint
  • tejföl a tálaláshoz ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A tejet magas falú lábasban melegítsük fel, amikor forr, vegyük lejjebb a lángot, és folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a búzadarát és a cukrokat, néhány perc alatt főzzük sűrűre. Az elkészült tejbegrízt tegyük félre, és várjuk meg, hogy kihűljön.

 A kihűlt grízhez adjuk hozzá a túrót, dolgozzuk egybe, majd formázzunk belőle tetszőleges méretű gombócokat.

A vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá a morzsát, és folyamatos kevergetés mellett pirítsuk meg.

A gombócokat forgassuk meg a morzsában, majd porcukorral és tejföllel kínáljuk a desszertet. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük