Egyszerű tejes-vaníliás kuglóf – A legfinomabb süti kávé mellé

kuglóf cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kuglóf látványos, mégis egyszerűen elkészíthető desszert, amely a meleg italok legjobb kísérője.

Vannak olyan édességek, amelyeket sokan nem mernek megsütni, mert a kinézetük alapján nehéznek gondolják őket. Ilyen a kuglóf is, legalábbis én sokáig nem mertem hozzákezdeni. Pedig tényleg egyszerű, keverem-kavarom tésztája van, amelyet utána csak bele kell önteni a formába, majd a sütő elvégzi a munkát.

Ezeket a tésztákat is lehet variálni, például a kakaós süteményekbe jól illik a túró, ahogy ebbe a kakaós-túrós kevert sütibe is. A kuglóf tésztájába is tehetsz akár gyümölcsöt, például eperszezonban epret, amit krémsajttal keverj ki: a végeredmény ez az epres kuglóf lesz, csak győzd abbahagyni. Az alaptésztát egy kis vaníliával tudod feldobni, ha ezt a receptet követed.

Tejes, vaníliás kuglóf

kuglóf recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 400 gramm liszt
  • 220 gramm cukor
  • 150 milliliter tej
  • 4 darab tojás
  • 40 gramm vaj (olvasztott)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéből verjünk kemény habot. Egy tálban elektromos habverővel verjük habosra a cukrot a sárgájával. Öntsük hozzá a tejet, a vaníliakivonatot, szitáljuk hozzá a lisztet, szórjuk bele a sütőport és keverjük simára. Adjuk hozzá az olvasztott vajat is. A végén forgassuk bele a felvert tojásfehérjét is. A masszát öntsük bele egy kivajazott, 24 centiméter átmérőjű kuglófformába. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Süssük a kuglófot 40-45 percig. Várjuk meg, amíg egy kicsit hűl, majd borítsuk ki egy tálra.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük