Tejfölös habarással készült cukkinifőzelék: könnyed, mégis laktató ebéd

cfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A semleges zamatú zöldség egész évben kapható, sokoldalúan felhasználható, és szezonális zöldfűszerekkel nagyon izgalmassá tehető.

A cukkini szuper alapanyag, nincs erőteljes íze, épp ezért nagyon ügyesen és változatosan lehet felhasználni a sütés és főzés során. Talán első olvasásra meglepőnek tűnhet, de még édes sütemény masszájába is kerülhet, ízben nem dominál, viszont a tészta szaftosságát garantálja. A zöldség isteni rántva, különböző bundákban érdemes kipróbálni, lehet az zsemlemorzsás vagy lisztes, fűszeres, de fasírtalapanyagnak is tökéletes, köretek és főzelék is készülhet belőle.

A cukkinifőzelékben az a legjobb, hogy melegen és hidegen is finom. Az ízesítésével pedig bátran lehet játszani, érdemes szezonális zöldfűszerekkel megbolondítani, jól áll neki a kapor, medve- vagy metélőhagyma, de ezek hiányában petrezselymet is használhatsz.

Tejfölös cukkinifőzelék

cfct

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 darab cukkini
  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 l zöldségalaplé vagy víz
  • só ízlés szerint
  • fehér bors ízlés szerint
  • 400 g tejföl
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • ízlés szerint kapor
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított cukkinit reszeljük le.

A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, utána adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd 1-2 perc után a reszelt cukkinit is.

A cukkinit öntsük fel alaplével vagy vízzel, ízesítsük sóval és borssal, főzzük forrásig.

A tejfölt keverjük egybe az étkezési keményítővel, közben 1-2 merőkanállal adjunk hozzá a cukkinifőzelék főzővízéből.

A főzelékhez adjuk hozzá a tejfölös habarást, keverjük csomómentesre és forraljuk egybe.

Az elkészült főzeléket finomra vágott kaporral szórjuk meg, fasírtot és pörköltet is kínálhatunk mellé.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük