Tejfölös szószban, vajpuhára sült csirkecomb: a körettel együtt készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Erre mondják, hogy egyszerű, de nagyszerű: bár a sült csirkecomb nem készül el egy pillanat alatt, a munka majdnem egészét a sütő végzi.
Alig van munka a sült csirkecombbal, ráadásul a köreten sem kell gondolkodnod, mivel zöldségekkel együtt készül a hús. Tehetsz mellé krumplit, hagymát, paprikát, ahogy mi is tettük, de bátran variálhatod a hozzávalók listáját. Ha szereted a csípőset, hegyes erős paprikát szelj a burgonya mellé, de csemegével is tökéletes lesz, legyen az kápia vagy kaliforniai.
Csirkecombból is választhatsz alsót, felsőt, de egészet is, a titok úgyis az előkészítésében rejlik: a hús vastagabb részét vágd be mélyen, dugj bele 2-3 vékony szelet fokhagymát, majd alaposan fűszerezd. A fokhagyma íze beleivódik majd a combba, isteni lesz a sült.
Hogy a hús igazán szaftos és puha legyen, mustáros tejfölbe kell forgatni, mielőtt a tepsibe kerül – a szósz nem engedi kiszáradni, nagyon omlós lesz a csirkecomb.
Tejfölös szószban sült csirkecomb
Hozzávalók 6 adaghoz
- 6 darab csirkecomb (alsó vagy felső)
- 1 kilogramm krumpli (sütni való)
- 2 fej vöröshagyma
- 2 darab hegyes erős paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
- 2 evőkanál olívaolaj
- 140 gramm tejföl
- 2 teáskanál mustár
Elkészítés:
A krumplit pucoljuk meg, a hagymát hámozzuk meg, a paprikát mossuk meg. A burgonyát vágjuk kockákra, a hagymát négybe, majd szedjük rétegeire. A paprikának szedjük ki a magházát és az erezetét, majd vágjuk karikákra.
Tegyük őket egy 23x33 centis tepsibe, locsoljunk rájuk egy kevés olívaolajat, sózzuk, borsozzuk őket. Alaposan forgassuk egybe.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A csirkecombokat tisztítsuk meg, vágjuk be a hús vastagabb részét. A fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk vékony szeletekre. Tegyünk a bevágásokba 2-3 fokhagymaszeletet, majd alaposan sózzuk, borsozzuk a hús mindkét oldalát.
A tejfölt és a mustárt keverjük egybe. Forgassuk a combokat a tejfölös keverékbe úgy, hogy mindehol bőven bevonja a húst. Tegyük a combokat a zöldségek tetejére, ha maradt még szósz, öntsük rá a húsokra.
Fedjük le a tepsit, majd toljuk a sütőbe 45-50 percre, míg a villa könnyen bele nem megy a húsba. Utána vegyük le a fedőt, állítsuk a sütőt 200 fokra, majd tegyük vissza még 15-20 percre a combokat, míg szépen megpirulnak.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors