Mamaféle zöldbabfőzelék egyszerűen: krémes, tejfölös rántással a legfinomabb

zbfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A zöldbabfőzelék zsenge zöldségből készítve a legfinomabb, de ha csak mirelit van kéznél, abból is összedobhatod.

A magyar konyha kedvelt fogása a főzelék, mely rengetegféle zöldségből készülhet, minden szezonnak megvannak a kedvencei. Nyáron ilyen a borsó, cukkini, tök vagy a zöldbab.

A zöldbabfőzelék fokhagymás, tejfölös rántással igazán finom, de ha kicsit tartalmasabbra szeretnéd készíteni, akkor 1-2 darab krumplit is kockázz a zöldség mellé. Önmagával is sűrítheted, ha kihagynád a lisztet, főleg, ha krumpli is van benne. Ha igazán nyárira vennéd, akkor petrezselyem helyett kaprot adj az ételhez.

Tejfölös zöldbabfőzelék

zbfct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg vajbab vagy zöldbab
  • 8 dl víz vagy alaplé
  • só ízlés szerint
  • 1 liter tej
  • kevés olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 280 g tejföl
  • 1 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított vagy fagyasztott zöldbabot vízzel vagy alaplével öntsük fel, sózzuk, főzzük 15-20 percig. Utána öntsük rá a tejet, főzzük még vele 10-15 percet.

Egy kevés olajon pirítsuk a lisztet zsemleszínűre, utána adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. 1-2 perc múlva a pirospaprikát, 2-3 merőkanál főzőlevet és a tejfölt is keverjük bele. Keverjük csomómentesre az egészet, majd adjuk a főzelékhez, és néhány perc alatt forraljuk egybe.

A petrezselymet finomra vágva keverjük a főzelékhez, fasírttal vagy pörkölttel kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük