Mamaféle zöldbabfőzelék egyszerűen: krémes, tejfölös rántással a legfinomabb
A zöldbabfőzelék zsenge zöldségből készítve a legfinomabb, de ha csak mirelit van kéznél, abból is összedobhatod.
A magyar konyha kedvelt fogása a főzelék, mely rengetegféle zöldségből készülhet, minden szezonnak megvannak a kedvencei. Nyáron ilyen a borsó, cukkini, tök vagy a zöldbab.
A zöldbabfőzelék fokhagymás, tejfölös rántással igazán finom, de ha kicsit tartalmasabbra szeretnéd készíteni, akkor 1-2 darab krumplit is kockázz a zöldség mellé. Önmagával is sűrítheted, ha kihagynád a lisztet, főleg, ha krumpli is van benne. Ha igazán nyárira vennéd, akkor petrezselyem helyett kaprot adj az ételhez.
Tejfölös zöldbabfőzelék
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg vajbab vagy zöldbab
- 8 dl víz vagy alaplé
- só ízlés szerint
- 1 liter tej
- kevés olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 evőkanál pirospaprika
- 280 g tejföl
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A megtisztított vagy fagyasztott zöldbabot vízzel vagy alaplével öntsük fel, sózzuk, főzzük 15-20 percig. Utána öntsük rá a tejet, főzzük még vele 10-15 percet.
Egy kevés olajon pirítsuk a lisztet zsemleszínűre, utána adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. 1-2 perc múlva a pirospaprikát, 2-3 merőkanál főzőlevet és a tejfölt is keverjük bele. Keverjük csomómentesre az egészet, majd adjuk a főzelékhez, és néhány perc alatt forraljuk egybe.
A petrezselymet finomra vágva keverjük a főzelékhez, fasírttal vagy pörkölttel kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!