Tartalmas, tejfölös zöldbableves: fokhagymás rántással készítve az igazi

tzblcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A levesbe kerülhet hús is, de nélküle is megállja a helyét, ami azonban nem hiányozhat belőle, az a fokhagymás rántás.

A tartalmas leves mirelit, befőtt, zöld- vagy sárgababból is készülhet, attól függ, éppen mit kapsz a boltban vagy találsz a kamrád polcán. Az ízletes levesnek sokféle változata létezik, van, aki csak krumplit tesz a babhoz, de ha igazán tartalmasan szeretnéd készíteni, akkor répa is kerüljön bele, sőt, ha időd engedi, házi csipetkével is gazdagíthatod.

A zöldbablevesbe húst is lehet pakolni, gyakran füstölt oldalassal készítik, de szokták még kolbásszal, esetleg szalonnával gazdagítani. Most azonban egy húsmentes verzió kapja a főszerepet, egy igazán egyszerű, nagyiféle zöldbableves, ami a fokhagymás rántástól lesz különösen jóízű. Ha szeretnéd magadat a nagyi konyhájában érezni, házi ételízesítő kockát is tegyél a levesbe.

Tejfölös zöldbableves

tzblct

Hozzávalók 6 személyre

  • 60 dekagramm zöldbab
  • 4 darab krumpli
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 2 evőkanál liszt
  • 200 gramm tejföl
  • 4 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított krumplit vágjuk közepes kockákra, a répákat karikázzuk fel, majd tegyük őket magas falú lábasba a mirelit zöldbabbal együtt. Engedjünk rájuk annyi vizet, amennyi ellepi őket, fűszerezzük sóval és borssal, főzzük őket puhára (körülbelül 30-40 perc).

Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd keverjük bele a lisztet, amikor világos zsemleszínt kap, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, 2-3 perc után a pirospaprikát is keverjük hozzá. A levesből 2-3 merőkanállal merjünk a rántáshoz, keverjük csomómentesre, utána öntsük a levesre, keverjük el.

Utoljára a tejfölt keverjük hozzá, forrástól számított 2-3 perc után el is készül a leves.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük