20 perces tejszínes-citromos tészta friss petrezselyemmel és sok fokhagymával

citromostészta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A citromlétől és a petrezselyemtől nagyon friss az összhatás, míg a tejszíntől és parmezántól mégis laktató.

Tudom, hogy már sokszor írtam, de tényleg így van: amibe citrom kerül, az csak jó lehet. Hihetetlen friss és könnyű lesz a szósz már 1-2 teáskanál citromlétől, semmi mással nem lehet ilyen hatást elérni. Ráadásul az alább olvasható verzióban még petrezselyem is van, úgyhogy duplán friss és izgalmas ez a tésztaétel.

Bár vegetáriánus receptről van szó, egyáltalán nem hiányzik belőle a hús. A citrom és a zöldfűszer könnyedségét ugyanis tejszín és parmezán ellensúlyozza, így egy tökéletesen laktató, mégsem nehéz ételt kapunk végeredményül. 

Tejszínes-citromos tészta

citromostészta2

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 250 milliliter tejszín
  • 2 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál frissen őrölt tarkabors
  • 2 evőkanál parmezán
  • 2 evőkanál petrezselyem
  • ízlés szerint
  • 500 gramm spagetti
Recept idők

Elkészítés:

Első lépésként főzzük ki a tésztát lobogó sós vízben. Mikor al dente, szűrjük le, de tegyünk félre a főzővizéből kb. 1,5 decilitert. 

Egy mélyebb serpenyőben olvasszuk fel a vajat. Dobjuk rá az összezúzott fokhagymát, majd 1-2 percig kevergessük, míg a fokhagyma illatozni nem kezd.

Öntsük rá a tejszínt, a citromlevet, majd őröljünk rá tarkaborsot. 5 percig gyöngyözve főzzük, míg be nem sűrűsödik. 

Húzzuk le a tűzről, majd keverjük bele a reszelt parmezánt és az összeaprított petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk a szószt.

Forgassuk a főtt tésztát a szószba, majd öntsük hozzá a félretett főzővizet, alaposan keverjük össze, hogy a krémes mártás mindenhol bevonja a spagettit.

Melegen, frissen, parmezánnal megszórva tálaljuk. 

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük