Krémes, tejszínes-spenótos mártásban sült lazacfilé – Egészséges és gyors fogás

lazac tejszínes spenótos mártásban cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lazac könnyen elkészíthető, alig igényel fűszerezést és rendszeres fogyasztásával az egészségedet is véded.

A lazacot alapvetően könnyű elkészíteni, de nagyon vigyázni kell, hogy ne süsd túl, mert akkor mocsárízű lesz. Ahhoz, hogy egyenletesen átsüljön, érdemes egyformára szelni, még a filét is. A filén rajta van a hát- és a hasoldali rész is, ezeket vágd szét. Ha szálkásat vettél, akkor sütés előtt filézd, a bőréről pedig távolítsd el a pikkelyeket.

A lazac nem kíván erőteljes fűszerezést, só és bors elég neki, de a citrusos ízekkel jól harmonizál. Ha esetleg hagyományosabb halat és módszert keresel, akkor a halfilét panírozd be és majonézes salátával tálald.

Tejszínes-spenótos mártásban sült lazacfilé

lazac tejszínes spenótos mártásban recept

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 szelet lazacfilé
  • 200 milliliter tejszín
  • 70 gramm bébispenót
  • 1 fej vöröshagyma (kisebb)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 4 darab koktélparadicsom
  • 1 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

A lazacot sózzuk és borsozzuk. A hagymákat vágjuk apróra.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

Egy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, süssük a lazacok mindkét oldalát 1-1 percig. Fektessük őket egy jénaiba. A serpenyőbe öntsünk egy kanál olívaolajat, pirítsuk meg rajta a hagymákat. Adjuk hozzá a spenótot, a félbevágott koktélparadicsomot, öntsük rá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk. Alacsony lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, majd öntsük a lazacra a mártást. 

Toljuk a sütőbe, süssük 5 percig, majd vegyük le a hőmérsékletet 180 fokra és süssük további 10 percig.  

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük