Cézár-saláta téli kiadásban: roppanós kelkáposzta az alapja

kelkáposztacézársali
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kétféle roppanós zölddel, citromos vinaigrette-tel és fokhagymás olajba forgatott krutonnal a legfinomabb a Cézár-saláta.

A Cézár-salátának mára már rengeteg változata létezik, ez most egy nagyon egyszerű téli kiadása. A kelkáposzta szuper salátaalap, azonban nem érdemes csak abból készíteni, római salátával, vegyesen lesz a legfinomabb. A hagyományos recepttől eltérően ebben a változatban nincs szardellapaszta, mégis nagyon finom, ízeiben összetett, könnyed fogás.

A krutont ciabattából érdemes készíteni, a lukacsos tésztájú péksütiből levegős, ropogós kockák lesznek. A fokhagymás olívaolajjal sütés előtt is lekenheted a kenyérkockákat, de ha melegen forgatod bele őket az olajba, még jobban magukba szívják a fokhagyma ízét, igaz, picit meg is puhulnak.

Téli Cézár-saláta

kelkáposztacézársali2

Hozzávalók 8 személyre

Kruton:

  • 250 gramm kenyér
  • 60 milliliter extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál
  • 0.25 teáskanál bors

Vinaigrette:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0.5 teáskanál dijoni mustár
  • 1.5 evőkanál citromlé
  • 1.5 teáskanál alma- vagy fehérborecet
  • 0.25 teáskanál
  • 120 milliliter extra szűz olívaolaj
  • 30 gramm parmezán
  • 0.25 teáskanál bors

Saláta:

  • 500 gramm kelkáposzta
  • 2 fej római saláta
  • 4 evőkanál parmezán
Recept idők

Elkészítés:

A kenyeret vágjuk 2-3 centis kockákra, a legjobb, ha ciabattát használunk hozzá. A parmezánt reszeljük le. A kelkáposztát szedjük leveleire, a nagyobb, keményebb erezetet vágjuk le, majd  a leveleket tépkedjük kisebb darabokra. A római salátát vágjuk hosszábban ketté, majd ismét felezzük el hosszában, végül vágjuk csíkokra.

Kruton:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A kenyérkockákat szórjuk rá egy sütőpapírral bélelt tepsire. 8-10 percig süssük őket, míg aranybarnák nem lesznek.

Amíg sül a kenyér, keverjük össze az olívaolajat, zúzott fokhagymát, sót és borsot. Még melegen dobjuk a kenyérkockákat ebbe az olajos keverékbe, alaposan forgassuk át benne.

Vinaigrette:

Tegyünk minden hozzávalót egy aprítógépbe, majd alaposan dolgozzuk őket össze.

A saláta összeállítása:

Tegyük a kelkáposztát és a római salátát egy nagy tálba. Öntsük rá a vinaigrette-t, majd a kezünkkel alaposan dörzsöljük bele a levelekbe, hogy mindenhol befedje a salátát. Ha időnk engedi, hagyjuk állni 1-2 órát. Szórjuk rá a krutont és a parmezánt, majd tálalhatjuk is.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük