Thai kókuszos rizs: így dobd fel a hagyományos köretet

Thai-kokuszos-rizs-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ezúttal egy rendhagyó rizses fogást mutatunk: az egzotikus köretet selymes kókusztej teszi krémessé, az izgalmas ízekről pedig a lime és friss koriander gondoskodik.

A kókuszos rizs egy elterjedt és közkedvelt fogás a világ több részén is, hiszen Közép- és Dél-Amerika, Nyugat-Afrika és Délkelet-Ázsia számos országában fogyasztják. Az elkészítése nem igényel különösebb konyhai jártasságot, és mindössze négy hozzávalóra van szükséged az egzotikus körethez – ezekhez azonban mindenképp ragaszkodj.

Rizsből az illatos jázminrizst használd, mert hosszú és vaskos szemeivel tökéletes textúrát biztosít. A kókusztejből csakis a kókuszosabb ízű és sűrű konzerves változatot válaszd: a dobozos fajtákat túlságosan felvizezik, és a legtöbb cukrot is tartalmaz, így velük nem érheted el a gazdag kókuszos aromát. Ha ritkán használsz konzerves kókusztejet, akkor ne lepődj meg, ha a konzervet kibontva külön rétegben találod a sűrű kókuszkrémet és az áttetsző kókuszvizet: természetes, hogy szétválnak, egyszerűen csak keverd össze őket.

Ahhoz pedig, hogy igazán ütős és friss legyen az összhatás, mindenképp friss koriandert és lime-ot használj.

Thai kókuszos rizs

Thai-kokuszos-rizs

Hozzávalók 4 személyre

  • 200 g jázminrizs
  • 400 ml kókusztej (konzerves)
  • 0.5 tk
  • 0.5 db lime leve
  • 1 csokor friss koriander
Recept idők

Elkészítés:

A rizst öblítsük át folyó víz alatt, keverjük a kókusztejhez, és a sóval együtt, fedő alatt, közepes hőfokon főzzük 15 percig.

Ha a rizs minden folyadékot felszívott, vegyük le a tűzről, és hagyjuk további 10-15 percig fedő alatt puhulni.

Egy villával lazítsuk fel, majd keverjük bele a lime levét és az apróra vágott koriandert.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük