Tiramisu újragondolva: a mascarponés-kávés töltelék a palacsintalapok közé kerül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Az olaszok nagyon krémes desszertje, a tiramisu igencsak feldobja az embert a kávénak köszönhetően.
Nem csak az embereket pörgeti fel ez az isteni, babapiskótás csoda. Történetesen a nagyon ravasz macskám legnagyobb gyengéje a tejszínhab, amit igen, tudom, hogy nem szabad cicáknak adni, nem is szoktam, ő mégis megtalálja a kiskapukat, hogy a kedvencéből dézsmáljon. Legutóbb, amikor vendégek jöttek hozzánk, tiramisu mellett döntöttem, a nappaliban, a kanapén ülve falatoztuk. Amikor az egyik vendég letette a dohányzóasztalra a tányérját, a nagy beszélgetésben észre sem vettük, hogy valaki nindzsa üzemmódra kapcsolva egy szempillantás alatt rávetette magát a palacsintára, majd a legnagyobb mohósággal szép nagy adagot elfogyasztott belőle.
Tiramisu változatok
Szeretem, amikor egy desszertnek ezer arca van, a tiramisu pedig nagyon jól variálható, tekercs, pohárdesszert, de palacsintatorony is készülhet belőle. A tiramisu jellegzetes ízéért a kávé felel, de nem szabad vele túlzásba esni - nagyon jól passzol mellé a rum is, ha azonban gyerekek is kapnak a palacsintatoronyból, kávé helyett kakaót, rum helyett pedig vaníliakivonatot érdemes használni. A mascarpones krém pedig bőven rejt lehetőségeket magában, kávé, kakaó vagy olvasztott csoki is kerülhet bele.
Tiramisu palacsintatorony
Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 4 darab tojás
- 300 milliliter tej
- 60 gramm cukor
- 120 gramm liszt
- 1 teáskanál kávé
- 1 csipet só
- 60 gramm olvasztott vaj vagy olaj
- olaj vagy vaj a sütéshez
Töltelék:
- 500 gramm mascarpone
- 200 gramm cukor
- 1 evőkanál rum vagy vaníliakivonat
- 250 milliliter habtejszín
- opcionális kávé
- kakaópor a tetejére
Elkészítés:
Tészta:
A palacsinta tésztájának hozzávalóit öntsük keverőtálba, keverjük össze alaposan, hogy selymes állagú legyen a végeredmény, majd folpackkal lefedve, 1 órára tegyük hűtőbe. A masszát merőkanalanként forró, zsiradékkal enyhén kikent serpenyőben, mindkét oldalán süssük aranybarnára.
Krém:
A mascarponét kanalazzuk keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot és keverjük habosra. Utána vanília- vagy rumaromát keverjünk el a krémben, illete ízlés szerint kávét.
A habtejszínt verjük habbá, majd forgassuk a mascarponés krémhez.
Összerakás:
Egy nagy tálca közepére helyezzünk 1 darab palacsintalapot, kenjük meg a mascarponés krémmel, majd a tetejére tegyünk még egy palacsintát, kenjük meg krémmel, és addig ismételjük ezt a folyamatot, amíg az utolsó darab palacsinta is a helyére kerül. A palacsintatorony tetejét is meg lehet kenni krémmel, a tetejére pedig kötelező kakaóport szórni, tálalásig tároljuk hűtőben.
Fotó: Getty Images