Tikka masala, India legismertebb fogása: tofus változatot mutatunk

Tofu-tikka-masala-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ebben a fogásban a tofu egy házilag összeállított fűszeres-joghurtos pácot kap, majd paradicsomos-hagymás szószban fő puhára. Garantáltan az egyik legfinomabb indiai étel, amit valaha kóstoltál!

Ha az indiai konyha rajongója vagy, akkor ezt az ételt imádni fogod. Masszívan fűszeres, illatos, a sűrű szaftból pedig öröm minden falat. Azonban ez nem egy gyorsan összeüthető, leegyszerűsített indiai fogás, amely a hétköznap estékbe is belefér: inkább hétvégi családi ebédre készítsd, amikor nem sürgetnek a körülmények, és igazán átélheted a főzés minden lépését. Ezt az ételt ugyanis már elkészíteni is élmény, hiszen a színes, illatos fűszerek és egyéb hozzávalók a legtöbb érzékszervedet rabul ejtik. Még azt is megkockáztatnám, hogy terápiás főzésnek is beillik.

Nagyon ajánlom, hogy a tikka fűszerkeveréket egész fűszerekből készítsd, mert sokkal intenzívebb lesz az aromájuk. Természetesen őrölt változatot is használhatsz (a receptben ezekhez is megadtam a pontos mennyiségeket), de nem lesz annyira átütő az összhatás.

A tikka masala hagyományosan csirkéből készül, amit ebben a receptben tofura cseréltem. Az eredeti receptnek két fő komponense van: a csirke tikka, azaz apróra vágott, fűszeres joghurtban pácolt csirkedarabok, amelyeket tradicionális agyag tandoori kemencében sütnek meg; a másik pedig a masala, ami egy gazdagon fűszerezett hagymás, paradicsomos, krémes szósz. Mivel nekem nincsen otthon agyagkemencém (és úgy sejtem, hogy ezzel nem vagyok egyedül), a sütőt használtam a tikka (ez esetben tofu) darabok pirításához és sütéséhez.

Az eredmény pedig minden elvárásomat felülmúlta: ennyire izgalmas, összetett ízvilágú és finom ételt talán még sosem főztem! Krémes, fűszeres, és minden falatban meglepetést tartogató.

Tofus tikka masala

Tofu-tikka-masala

Hozzávalók 4 személyre

A tofu tikkához:

  • 500 g kemény tofu
  • 250 g cukormentes kókuszjoghurt
  • 3 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 3 cm gyömbér lereszelve
  • 2 ek friss lime-lé
  • 2 ek olaj
  • 1.5 tk

A tikka fűszerkeverékhez:

  • 1.5 tk egész köménymag (vagy 1 tk őrölt)
  • 4 tk koriandermag (vagy 3 tk őrölt)
  • 30 szem fekete bors (vagy 3/4 tk őrölt)
  • 6 db egész szegfűszeg (vagy fél tk őrölt)
  • 6 db zöld kardamomhüvely tartalma, csak a fekete magok (vagy 1/4 tk őrölt)
  • 2 rúd fahéj (vagy fél tk őrölt)
  • 0.5 tk vörös chilipehely
  • 1 tk őrölt kurkuma
  • 1 tk pirospaprika
  • 0.5 tk őrölt szerecsendió
  • 1 tk őrölt gyömbér

A masalához:

  • 3 ek olaj
  • 1 ek köménymag
  • 0.5 tk vörös chilipehely
  • 2 fej lila hagyma
  • 5 cm gyömbér apróra vágva vagy reszelve
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 tk kurkuma
  • 0.5 tk őrölt koriander
  • 1 db zöld chili + 1 db a tálaláshoz
  • 2 ek paradicsompüré
  • 400 g paradicsom
  • 400 ml konzerves kókusztej
  • 1 ek garam masala fűszerkeverék
  • 2 csokor friss, zöld koriander apróra vágva
  • 1.5 tk
  • 1 ek friss lime-lé (opcionális)

A tálaláshoz:

  • párolt rizs vagy naankenyér
Recept idők

Elkészítés:

A tofuról itassuk fel a felesleges nedvességet, csomagoljuk papírtörlőbe, és 15-20 percre helyezzünk rá valamilyen nehezéket. Ezután kézzel tördeljük nagyobb darabokra, és tegyük egy tálba.

Állítsuk össze a fűszerkeveréket. Hevítsünk fel egy serpenyőt, és 2-3 perc alatt pirítsuk meg benne az egész fűszereket (kömény, koriander, bors, szegfűszeg, kardamom és fahéj). Folyamatosan kevergessük, hogy ne égjenek meg, csak egy kellemes barna színt kapjanak. Pár percig hagyjuk hűlni, majd tegyük fűszerdarálóba vagy mozsárba, és őröljük őket finomra. Adjuk a keverékhez a többi fűszert is (chilipehely, kurkuma, paprika, szerecsendió és gyömbér), majd keverjük össze a kókuszjoghurttal, a fokhagymával, a reszelt gyömbérrel, a lime-mal, az olajjal és a sóval. Keverjük a pácba a tofudarabokat, és óvatosan, anélkül, hogy összetörnénk őket, forgassuk egybe. Takarjuk le fóliával, és 2-5 órára tegyük a hűtőbe.

Készítsük el a masalát. Egy mélyebb serpenyőben vagy edényben hevítsük fel az olajat, és ha már forró, adjuk hozzá a köménymagot. Pirítsuk 1 percig, majd adjuk hozzá a chilipelyhet is, és pirítsuk további 1 percig.

Adjuk hozzá a hagymát, a gyömbért és a fokhagymát, és 1-2 csipet sóval közepes hőfokon dinszteljük őket 7-8 percig. Öntsünk a keverékhez 4-5 evőkanál vizet, hogy ne barnuljon meg túlságosan, adjuk hozzá a kurkumát, az őrölt koriandert, a zöld chilit és a paradicsompürét, és pirítsuk 1 percig.

Adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot, még néhány kanál vizet, a sót, és fedő alatt, alacsony hőfokon, 15-20 perc alatt főzzük puhára.

Öntsük fel a kókusztejjel, adjuk hozzá a garam masala fűszerkeveréket és a friss koriandert, és vegyük le a tűzről.

Amíg a masala fő, süssük meg a tofut. Hevítsük fel a sütőt 250 fokra. Ha van öntöttvas edényünk, akkor tegyük a középső sütőrácsra, hogy felforrósodjon. Ha nincs, akkor béleljünk ki alufóliával egy közepes tepsit, és egyengessük el benne a tofut. Tegyük a sütőbe, és 10-12 perc alatt süssük meg. Az utolsó 1-2 percre a felső hőkeverést is kapcsoljuk be. Ha öntöttvas edényt használunk, akkor felhevítés után vegyük ki a sütőből, olajozzuk ki az alját, és a leírtak szerint süssük meg benne a tofut.

Ha elkészült, és kissé megpirultak a szélei, akkor pakoljuk át a tofut a masalába, és 10 percig hagyjuk összeérni az ízeket. Tetszés szerint locsoljunk bele még 1 evőkanálnyi lime-levet.

Főtt rizzsel vagy naankenyérrel kínáljuk, tálaláshoz pedig szórjunk a tetejére friss korianderleveleket.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük