A tökéletes tartármártás receptje – Sült és köret mellé a legjobb választás

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tartármártás egy olyan alaprecept, amelyre minden konyhában szükség van. Rizs vagy krumpli, rántott sajt vagy hús mellé ez a lehető legjobb kísérő. 

A tartármártás esetében is igaz a mondás: ahány ház, annyi szokás. Ennek ellenére vannak olyan elemei a receptnek, amelyeknek kötelezően szerepelniük kell benne: én a tejföl, mustár, majonéz hármasát sóval, borssal, cukorral és citromlével ízesítem. 

Ki hogyan szereti, ez a tartármártásra maximálisan igaz: van, aki kicsit édesebben, van, aki kicsit savanykásabban, de nálunk - sok kísérletezés után - a receptben megadott arányok jöttek be a legjobban. Citromlevet mindig valódi citromból nyerek ki, szerintem érződik a különbség. Ízlés szerint mehet a mártásba zöldfűszer is, de ez már nem az alaprecept része, csak kiegészítő.

Nekem szenvedélyem a frissen őrölt bors. Ha tehetném, mindenbe tennék belőle, úgyhogy a tartármártást is megszórtam egy jó nagy adaggal. Ez lehet sima fekete bors is, de a tarka bors a szívem csücske. Magába a mártásba is szoktam darálni belőle, illetve tálaláskor a tartár tetejére is, de ez már tényleg csak ízlés kérdése, ki mennyire szereti, annyit tegyen bele. 

Tartármártás alaprecept

tartármártásrecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 200 gramm tejföl
  • 3 evőkanál majonéz
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 kávéskanál citromlé
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál cukor
  • ízlés szerint bors (frissen őrölt)
Recept idők

Elkészítés:

A tejfölt, a mustárt és a majonézt összekeverjük. Beleteszünk egy csipet sót, a cukrot és a frissen őrölt borsot, alaposan összevegyítjük a hozzávalókat. Egy citromból csavarjunk ki 1 kávéskanálnyi levet, tegyük a mártáshoz. Ízlés szerint még friss zöldfűszerekkel (petrezselyemmel, snidlinggel) ízesíthetjük.

Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors 

Ezt is szeretjük