Porhanyós töltött hókifli: a legfinomabb karácsonyi vendégváró

Dios hokifli
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hókifli a karácsonyi sütistálak kötelező eleme, méltán érdemelte ki a helyét a mézeskalács és a bejgli mellett.

Többféle töltelékkel és töltelék nélkül is készülhet, hiszen a darált diót vagy akár a mandulát a tésztába is belegyúrhatod.

Most a töltelékkel készült variációt hoztam el, amely alig időigényesebb, mint a töltetlen társa, és ha a gazdag töltelékek rajongója vagy, akkor ez lesz számodra az igazi. A tölteléket tovább dúsíthatod mazsolával vagy más aszalt gyümölccsel, de anélkül is kapós lesz, annyira porhanyós és illatos. A sütit tisztán növényi alapanyagokból is elkészítheted, ehhez mindössze annyi szükséges, hogy a vajat margarinra, a tejet pedig valamilyen növényi italra cseréled.

A receptben megadott alapanyag-mennyiség a kiflik méretétől függően 30-35 darabra elegendő.

Töltött hókifli

Dios hokifli 1

Hozzávalók 35 darabhoz

A kiflikhez:

  • 300 g liszt
  • 1 csomag instant élesztő (7 g)
  • 50 g porcukor
  • 1 csipet
  • 150 g vaj vagy biomargarin
  • 100 ml tej vagy növényi ital
  • 1 ek vaníliakivonat

A töltelékhez:

  • 75 g cukor
  • 150 ml víz
  • 150 g darált dió
  • 0.5 db biocitrom reszelt héja
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 2 ek zsemlemorzsa vagy zabpehelyliszt

A hempergetéshez:

  • porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A kifli tésztájához a lisztet keverjük össze a többi száraz hozzávalóval, majd morzsoljuk el benne a vajat vagy a margarint.

Adjuk hozzá a tejet és a vaníliakivonatot, és gyúrjunk belőle puha, sima tésztát. Takarjuk le, és gyúródeszkán egy órát pihentessük.

A diós töltelékhez a vizet és a cukrot forraljuk össze, majd 10 perc alatt főzzünk szirupot belőlük. Adjuk hozzá a diót, a vaníliakivonatot és a citromhéjat, alaposan keverjük össze, és hagyjuk kihűlni.

Ha nagyon folyékony a töltelék, akkor kevés zsemlemorzsával vagy zabpehelyliszttel sűríthetjük.

A tésztát 2-3 mm vastagságúra nyújtsuk ki, fánkszaggatóval vagy egy pohár szájával vágjunk belőle köröket, és mindegyikre kanalazzunk 1 teáskanálnyi diót.

A köröket hajtsuk félbe, a hajtások mentén kissé nyomkodjuk össze, hogy ne nyíljanak szét sütés közben, és formázzunk kifliket belőlük.

Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és 175 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük készre.

A kifliket 10 percig hagyjuk hűlni, majd forgassuk porcukorba.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük