100 éves töltött tojás recept – Nem véletlen nem változott semmit

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a recept, minden túlzás nélkül, biztosan van már százéves. Egy igazi családi klasszikus, dédnagymamám töltött tojását minden évben elkészítjük húsvétkor.

Mióta az eszemet tudom, nem múlt el úgy húsvét, hogy ne lett volna töltött tojás az asztalon. Kiskoromban még dédnagymamám készítette, aztán édesanyám, most pedig már rajtam a sor. 

A macerás rész felgyorsítása

Ha az eredeti receptet követjük, akkor kicsit pepecselős a munka. Dédnagymamám - és sokáig mi is - szitán passzírozta át a tojássárgáját és a virsliket, amik a krém alapját adják. A tojással még csak-csak lehet boldogulni, de a virsli igazi izomerőt igényel. Azóta már felgyorsítottuk ezt a folyamatot, vagy ledaráljuk a virslit, vagy aprítógéppel egészen picire vágjuk.

A tökéletes töltött tojás titka

Fontos, hogy a virsli műbélben legyen, és ne roppanós héjú, frankfurti virslit használjunk. Ugyanis a roppanós héjút se passzírozni, se darálni nem lehet jól, a bőre nagyobb darabokban marad, az állaga is más lesz. A virsli és a tojássárgája mellett még hagyma - szigorúan csak reszelve -, vaj, majonéz, mustár és petrezselyem kerül a töltött tojásokba.

A krém nem lesz annyira folyékony, hogy habzsákba lehessen tölteni, ezért egy kis kávéskanál segítségével kanalazzuk a tölteléket a főtt tojásfehérjébe. A tojások tetejére nagyon jól illik a pirosarany - nem csak szuperül néz ki, plusz ízt is ad neki. 

Töltött tojás

tötltötttojásrecept

Hozzávalók 20 adaghoz

  • 10 darab tojás
  • 4 darab virsli (műbélben)
  • 10 dekagramm vaj
  • 1 evőkanál mustár
  • 4 evőkanál majonéz
  • 1 fej vöröshagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 marék friss petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

Főzzük meg a tojásokat, forrástól számított 10 percig, keménytojásra van szükségünk.

A főtt tojásokat tegyük hideg vízbe, pucoljuk meg, majd vágjuk hosszában félbe. A sárgáját egy kiskanál segítségével szedjük ki egy tálba.

Közben főzzük meg a virsliket is jó puhára.

A tojássárgáját és a virsliket passzírozzuk át egy szitán - ez a lassabb, de elegánsabb módszer. Vagy daráljuk le, aprítsuk össze gép segítségével. Egészen krémes állagot kell elérnünk.

Keverjük bele a puha vajat, alaposan dolgozzuk el benne villa vagy robotgép segítségével. Adjuk hozzá a majonézt, mustárt, borsot, sóval vigyázzunk, én például már nem éreztem szükségét a majonéz és mustár mellett.

A vöröshagymát reszeljük le apró lyukú reszelőn, így adjuk a krémhez. Mehet bele az apróra vágott petrezselyem is.

A félbevágott tojásfehérjéket helyezzük egy tálcára, töltsük meg a krémmel, majd petrezselyemmel és pirosarannyal díszítsük.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors 

Ezt is szeretjük