Gyerekkori klasszikus diétásan - Zabpelyhes tejbegríz tönköly búzadarából
Gyerekkoromban gyakran ettem tejbegrízt, apu sokat készített nekem, azt az igazi klasszikus változatot.
Gyerekkoromban a tejbegrízzel felemás viszonyt ápoltam, sokáig nagyon szerettem, aztán kicsit meguntam. Felnőttként a gyerekeim kívánságára kezdtem el újra készíteni, de még ekkor sem éreztem óriási késztetést arra, hogy egyek belőle. Már csak azért sem, mert a tejbegríz nem igazán alakbarát a búzadara miatt.
De mint mindenből, búzadarából is lehet teljes kiőrlésű, sőt, tönköly változatot is kapni, amellyel tökéletesen helyettesíthető a hagyományos. A tejbegrízt dúsíthatjuk zabpehellyel is, így a darából is kevesebb kell. Mielőtt megfőztem, azt gondoltam, hogy a tönkölynek köszönhetően kicsit más lesz a tejbegríz színe, mint a klasszikus változatnak, de még csak ez sem történt. Az íze pedig ugyanolyan volt, úgyhogy helló ismét tejbegríz!
Tönköly búzadarás tejbegríz
Hozzávalók 2 adaghoz
- 350 millilter növényi ital vagy tej
- 20 gramm zabpehely (finomszemű)
- 15 gramm teljes kiőrlésű tönköly búzadara
- 10 gramm édesítő (eritrit)
- ízlés szerint kakaó vagy fahéj
Elkészítés:
A búzadarát, a zabpelyhet és az édesítőt keverjük össze egy tálban. A tejet (vagy a növényi italt) forraljuk fel egy lábasban, majd lassan, folyamatosan kevergetve szórjuk bele a zabpelyhes keveréket, és addig keverjük, amíg a kívánt állagot el nem érjük. Ahogy hűl, kicsit még sűrűsödni fog.
Kakaóporral, fahéjjal megszórva a gyerekkor ízeit hozta vissza, de cukormentes mogyorókrémmel tökéletes ebéd utáni desszert is lehet.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!