Gyerekkori klasszikus diétásan - Zabpelyhes tejbegríz tönköly búzadarából

tejbegríz teljes kiörlésű
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyerekkoromban gyakran ettem tejbegrízt, apu sokat készített nekem, azt az igazi klasszikus változatot.

Gyerekkoromban a tejbegrízzel felemás viszonyt ápoltam, sokáig nagyon szerettem, aztán kicsit meguntam. Felnőttként a gyerekeim kívánságára kezdtem el újra készíteni, de még ekkor sem éreztem óriási késztetést arra, hogy egyek belőle. Már csak azért sem, mert a tejbegríz nem igazán alakbarát a búzadara miatt.

De mint mindenből, búzadarából is lehet teljes kiőrlésű, sőt, tönköly változatot is kapni, amellyel tökéletesen helyettesíthető a hagyományos. A tejbegrízt dúsíthatjuk zabpehellyel is, így a darából is kevesebb kell. Mielőtt megfőztem, azt gondoltam, hogy a tönkölynek köszönhetően kicsit más lesz a tejbegríz színe, mint a klasszikus változatnak, de még csak ez sem történt. Az íze pedig ugyanolyan volt, úgyhogy helló ismét tejbegríz!

Tönköly búzadarás tejbegríz

tejbegríz teljes kiörlésű recept

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 350 millilter növényi ital vagy tej
  • 20 gramm zabpehely (finomszemű)
  • 15 gramm teljes kiőrlésű tönköly búzadara
  • 10 gramm édesítő (eritrit)
  • ízlés szerint kakaó vagy fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A búzadarát, a zabpelyhet és az édesítőt keverjük össze egy tálban. A tejet (vagy a növényi italt) forraljuk fel egy lábasban, majd lassan, folyamatosan kevergetve szórjuk bele a zabpelyhes keveréket, és addig keverjük, amíg a kívánt állagot el nem érjük. Ahogy hűl, kicsit még sűrűsödni fog. 

Kakaóporral, fahéjjal megszórva a gyerekkor ízeit hozta vissza, de cukormentes mogyorókrémmel tökéletes ebéd utáni desszert is lehet. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük