Pikáns, török bulgursaláta: paradicsompürétől lesz különleges
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Kicsit csípős, kicsit pikáns ez a könnyed bulgursaláta, amely húsok mellé kiválóan illik.
A bulgur, más néven török búza vagy török rizs, közel-keleti köret, a durumbúza tört változata. A bulgur rostokban, vasban és vitaminokban gazdag, a glikémiás indexe alacsony, így a fogyókúrádba is beillesztheted. Az elkészítése is nagyon egyszerű és gyors, és gyakorlatilag elronthatatlan, csak a bulgur és a víz arányára kell figyelni, ami 1:2.
A bulgur tehát szuper köret, ha húsmentes fogást készítesz, akkor ezt a zöldborsópörköltet készítsd el, de gombócot is gyúrhatsz belőle, amit paradicsommártással tálalj. A bulgurt nemcsak melegen, hanem salátában is eheted, talán a legismertebb a tabbouleh, vagyis a mediterrán bulgursaláta, amelyet rengeteg petrezselyem gazdagít. Ennek egy változata a török bulgursaláta, vagyis a kisir, amelyben jóval kevesebb a petrezselyem, viszont paradicsompürével van összeforgatva. Attól függően, hogy mennyi chilit teszel bele, lehet pikáns, de egészen csípős is.
Török bulgursaláta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 50 gramm bulgur
- 100 milliliter víz
- 4 szál zöldhagyma
- 1 marék petrezselyem (aprított)
- ízlés szerint menta (friss)
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 0.5 darab citrom leve
- 1 kávéskanál chilipor vagy chilipaprika
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A bulgurt tegyük egy lábasba, majd öntsük fel forró vízzel. Főzzük közepes lángon 5 percig, majd vegyük le a tűzről, takarjuk le, hagyjuk állni 15 percig, amíg a bulgur megszívja magát és megpuhul.
Miközben puhul, a hagymát szárastul vágjuk vékony karikákra, a petrezselymet és a mentát is aprítsuk fel.
A bulgurt tegyük egy tálba, és keverjük hozzá a paradicsompürét, a citrom levét, az olívaolajat, a chilit. Használhatsz friss, apróra vágott chilipaprikát, én chilikrémet tettem bele, de a por is ugyanolyan jó hozzá. Forgassuk hozzá az újhagymát, a petrezselyemet és a mentát, majd sózzuk, borsozzuk.
Fogyasztás előtt tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors