Krémes szószban készült fűszeres, török húsgolyók – Kókusztejes curry teszi izgalmassá

húsgolyók curry szószban cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A thai és a török konyha találkozásából született ez az egyszerű, de annál ízesebb egytálétel, amelyet mindenképpen érdemes kipróbálni.

Ha van otthon darált húsod, készíts húsgombócokat. Nemcsak a töltött paprikában finomak, de nagyon sokféleképpen tudod felhasználni őket. 

Ne a klasszikus fasírtra gondolj, az alábbi receptben a gombócot nem kell zsemlemorzsába hempergetni, elég, ha csak a masszába teszel belőle, hogy jobban összeálljon. Ezeket a sütőben sült golyókat aztán tésztán is kínálhatod, például tejszínes szósszal nyakon öntve. Ha inkább a paradicsomos alapra szavazol, akkor ezt a pikáns mártásban készült változatot készítsd el, amelyet szintén spagettin tálalj. Természetesen az egyik legnépszerűbbet, a svéd húsgolyót is megsütheted házilag. 

A húsgolyókat sütheted olajban és sütőben is, én a sütős verziót választottam, hogy ne tocsogjon az olajban, a szósztól úgyis elég szaftos lesz, nem fog kiszáradni. Ha szereted az egzotikus ízeket, akkor ez a kókusztejes-currys változat biztosan a kedvenced lesz, és sok munkád sem lesz vele. Rizzsel tálalva lesz a legfinomabb.

Török húsgolyók curryszószban

húsgolyók curry szószban recept ok

Hozzávalók 6 adaghoz

Húsgolyó:

  • 500 gramm darált pulyka- vagy csirkehús
  • 1 darab tojás
  • 130 gramm zsemlemorzsa vagy pankomorzsa
  • 4 szál zöldhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1.5 evőkanál reszelt gyömbér
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál piros currypaszta
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál bors

Curryszósz:

  • 1 evőkanál olaj
  • 0.5 darab kaliforniai paprika (piros)
  • 0.5 fej hagyma
  • 1 evőkanál gyömbér (őrölt)
  • 1 evőkanál piros currypaszta
  • 400 milliliter kókusztej
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál barna cukor
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb tálban alaposan keverjük össze a darált húst, a tojást, a zsemlemorzsát, az apróra vágott zöldhagymát, az összenyomott fokhagymát, reszelt gyömbért, a szójaszószt, a currypasztát, sózzuk, borsozzuk. Takarjuk le folpackkal, és tegyük egy fél órára hűtőbe. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. 

Egy fagyiskanállal vagy evőkanállal vegyünk ki adagokat a masszából, formázzunk belőlük körülbelül 2,5 centiméter átmérőjű golyókat, majd tegyük egy deszkára. Kicsit még görgessük át őket, hogy átvegyék a kezünk melegét. Tegyük át a sütőpapírra, toljuk a sütőbe, és süssük 20 percig. Utána tegyük grillfuncióra a sütőt, emeljünk egy kicsit a hőmérsékleten, és süssük még 5-10 percig. 

Amíg a húsgombócok sülnek, készítsük el a szószt. 

Egy mély serpenyőben melegítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és a csíkoka vágott kaliforniai paprikát, és közepes lángon, folyamatosan keverve pároljuk 3-4 percig. Keverjük hozzá a gyömbért és a piros currypasztát, és főzzük további 2-3 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Öntsük hozzá a kókusztejet, adjuk hozzá a barna cukrot és a szójaszószt, és keverjük össze. Főzzük 5 percig, majd tegyük bele a húsgolyókat, és főzzük további 5 percig.

Rizzsel tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük