Isteni, tripla csokis muffin: rengeteg csokoládé és kakaó gazdagítja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Liszt alig, csokoládé viszont annál több kerül az alábbi muffinba, ezért nagyon krémes lesz a belseje napok múlva is.
Az alábbi sütemény valahol a muffin és a brownie között helyezkedik el, a technológiája és a formája előbbit idézi, a textúrája azonban utóbbira hajaz. Ebbe az isteni muffinba háromféleképpen kerül bele a csokoládé: a tésztája olvasztott tejcsokiból, kakaóporból és apróra tört étcsokiból áll össze.
Mivel olvasztott csoki van a tésztájában, nem fog olyan magasra feljönni sütés közben, mint a hagyományos muffin, egy picit nehezebb, sűrűbb lesz a textúrája. Éppen ezért sokkal szaftosabb, ragacsosabb lesz a belseje, míg a tetején ropogós, repedezett réteg alakul ki - akárcsak a brownie esetében. Fontos, hogy a tejcsoki, ami olvasztva a tésztájába kerül, magasabb kakaótartalmú legyen, legalább 30-40%-osat válassz, hogy ne legyen se túl édes, se túl keserű a végeredmény.
Ebből az adagból körülbelül 10 darab muffin jön ki, de ez függ a forma mélységétől is. Mivel nem fog annyira megemelkedni a muffin, majdnem a tetejéig lehet tölteni a formákat a tésztával.
Tripla csokis muffin
Hozzávalók 10 darabhoz
- 110 gramm tejcsokoládé
- 120 gramm vaj
- 150 gramm cukor
- 2 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 80 gramm görög joghurt
- 70 gramm liszt
- 30 gramm kakaópor
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 120 gramm étcsokoládé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A muffinformákat vajazzuk ki vagy béleljük ki kapszlikkal.
A tejcsokoládét vágjuk kisebb darabokra, majd a vajjal együtt olvasszuk meg vízgőz felett. Ha szép egynemű, vegyük le a tűzhelyről, hagyjuk picit hűlni, majd keverjük bele a cukrot, a tojásokat, a vaníliakivonatot és a görög joghurtot.
Egy másik tálban keverjük össze az átszitált lisztet, a kakaóport, a sót és a szódabikarbónát. Keverjük bele a nedves hozzávalókat is, spatula segítségével alaposan keverjük át, hogy szépen elvegyüljenek a hozzávalók. Forgassuk bele az apróra vágott étcsokoládét is, viszonylag sűrű tésztát fogunk kapni.
Kanalazzuk a tésztát az előkészített formákba, minden formát 3/4-ig töltsünk. Süssük a muffinokat 5 percig 220 fokon, majd vegyük lejjebb a sütő hőmérsékletét 180 fokra, süssük további 15 percig, tűpróbával ellenőrizzük. A formában hagyjuk őket kihűlni.
Fotó: Getty Images