Pirosra sült, foszlós focaccia tükörtojással: nem kell sokáig keleszteni

tfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hétvégi napindítónak tökéletes választás a tükörtojásos focaccia, melynek elfogyasztása után vissza is bújhatsz az ágyba aludni egyet.

A házi készítésű kenyérféléknek lelke van, gyúrás közben a konyhatündér szívét, lelkét, minden szeretetét beledolgozza a tésztába, ez a gondoskodás érződik is a végeredményen. Persze a pékáru készítése nem mondható egyszerű feladatnak, a legtöbb recept időt és türelmet igényel. A receptek színes kínálatában persze mindig találni megúszós opciót, a focaccia is ezen kenyérfélék közé tartozik.

Az olaszok lapos kenyere több variációban hódít, lehet burgonyás, fokhagymás, vagy gazdag feltéttel is készülhet. Üss a tésztára bátran tükörtojást, fűszerezd, tegyél rá sajtot vagy aszalt paradicsomot és told sütőbe a finomságot. Az így készült focaccia lustulós reggelekre tökéletes választás, de vacsorának is kínálhatod. A feltéttel érdemes kísérletezni, a tojás mellé sonka, bacon, lila hagyma is kerülhet.

Tükörtojásos focaccia

tfct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 evőkanál porélesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1.6 dl langyos víz
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • kevés olívaolaj
  • 4 darab tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 5 szelet sonka
  • chilipehely ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt és a cukrot keverjük össze, utána öntsük rá a langyos vizet, fedjük le és 5-8 perc alatt futtassuk fel.

A lisztet és a sót keverjük össze, majd adjuk hozzá az olajat (2-3 evőkanál) és a felfuttatott élesztőt, gyúrjuk össze, majd lisztezett felületen dagasszuk ki a tésztát.

A sima tésztát helyezzük egy tiszta tálba, takarjuk le konyharuhával és kelesszük 30 percig.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 25 cm-es négyzetté, majd helyezzük kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsire.

A tészta tetejére üssük rá a tojásokat, szórjunk rá reszelt sajtot, a sonkát is tegyük rá és a chilit.

A tésztát toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe és 15-20 perc alatt süssük meg.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük