Mutatós túrós süti csokiba mártva: csillagalakban készítsd el a karácsonyi édességet

túróscsillag2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha édesszájú vagy, ét- helyett tejcsokival vond be a túrós csillagokat, ha pedig nem kedveled a túl édes sütiket, el is hagyhatod a bevonót.

A túrós csillag receptje, ahogy a rácsos almás-mogyorós süti is, dédnagymamám 1936-os könyvéből került elő. Már első olvasásra szerelembe estem vele, úgyhogy nem is volt kérdés, hogy karácsonyra elkészítem. A süti alapja túrós-vajas omlós tészta, amit csillagalakban kell kiszaggatni, majd csokoládéba mártani. Megmondom őszintén, nálunk a családban csoki nélkül is nagy kedvenc lett, úgyhogy csak a felét vontam be a puha csillagoknak, hogy inkább a túró íze domináljon.

Maga az alap nem túl édes, ezért még melegen érdemes megszórni vaníliás cukorral a csillagokat, de ha édesszájú vagy, nyugodtan emeld meg a cukor mennyiségét a tésztában, vagy cseréld le az étcsokis bevonót tej- vagy fehér csokira.

Mivel sütőpor is kerül a csillagok tésztájába, picit olyan lesz a süti, mint egy édes pogácsa, az angol scone-ra is hasonlít a tésztája. Tea, kakaó, forró csoki mellé isteni lesz, de önmagában is megállja a helyét az ünnepi asztalon.

Túrós csillag

túróscsillag

Hozzávalók 52 darabhoz

  • 8 dkg cukor
  • 20 dkg vaj (puha)
  • 20 dkg túró
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • opcionális étcsokoládé
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet és a sütőport szitáljuk egy tálba.

A puha vajat keverjük habosra a cukorral, majd keverjük hozzá a túrót, végül a lisztes keveréket is. Gyúrjuk a tésztát egynemű gombóccá.

Lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát fél centi vékony téglalapra, majd hajtogassuk: a téglalap jobb oldalát hajtsuk be középig, majd hajtsuk rá a bal oldalát. Fordítsuk meg az összehajtott tésztát.

Nyújtsuk ki újra, majd ismételjük meg a hajtogatást még kétszer, háromszor.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Az utolsó hajtogatás után nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra a tésztát, majd csillag alakú kiszúróval szagassuk ki, tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire.

Toljuk a csillagokat a forró sütőbe, majd 10-12 percig süssük őket. Még melegen szórjuk meg vaníliás cukorral.

Várjuk meg, míg teljesen kihűlnek a sütik. 

Olvasszuk fel a csokit vízgőz felett, ha szeretnénk bevonni a csillagokat: én 100 gramm étcsokit használtam a csillagok kb. feléhez.

A kihűlt csillagok egyik felét mártsuk a csokiba, majd tegyük őket rácsra vagy sütőpapírra száradni.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük