Aranybarnára pirult túrós csusza ropogós szalonnával: rengeteg tejföl és túró kerül rá

csusza2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyszerű alapanyagokból fenséges végeredmény születik, ráadásul pár hozzávalóból, rendkívül gyorsan készül.

Ez nem a klasszikus csuszarecept, ugyanis hagymával és fokhagymával, pirítva készül. Barátom csak és kizárólag sósan szereti a túrós tésztát, így ő kezdte el kikísérletezni, hogyan lehetne ezt a műfajt a köbre emelni. 

Nem csak a szalonnát, a hagymát is lepirítja, majd tört fokhagymát dob rá. A sok hagyma egészen más, enyhén édeskés, picit pikáns ízt ad az ételnek. A lepirult hozzávalókra frissen őrölt tarka borsot szór, majd rádobja a kifőtt csuszatésztát, amit itt-ott odapirít, míg aranybarna nem lesz. Erre megy ízlés szerint a túró és a tejföl.

Mi legutóbb hagymát is karamellizáltunk külön serpenyőben, ezzel koronáztuk meg a kész tésztát, isteni lett.

Túrós csusza

csusza

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 400 gramm csuszatészta
  • 150 gramm szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • frissen őrölt tarka bors
  • 400 gramm túró
  • 3 deciliter tejföl
  • ízlés szerint
  • 3 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát főzzük ki enyhén sós vízben, tegyünk bele egy kis olajat is, mert nagyon könnyen összeragadnak a csuszalapok. Mikor al dente, szűrjük le.

Amíg fő a tészta, a szalonnát és a hagymát kockázzuk össze, a fokhagymát hagyjuk egészben, de törjük meg. A szalonnát és a hagymát dobjuk egy serpenyőbe, majd mikor a szalonnának kisült a zsírja és jó ropogós, illetve a hagyma is üveges, picit pirult, akkor dobjuk rá a szétroppantott fokhagymákat, majd szórjuk meg bőven frissen őrölt borssal.

A leszűrt, kész tésztát dobjuk bele a serpenyőbe, keverjük össze a hagymás-szalonnás alappal. Közepes lángon pirítsuk, hogy a tészta itt-ott lekapjon, pár percenként fordítsunk rajta, kb. 10-15 perc alatt készen van, akkor jó, ha aranybarnára pirult a tészta.

Közben a túrót és a tejfölt keverjük össze, sózzuk, borsozzuk. Ha kész a tészta, kanalazzunk rá a tejfölös túróból, majd tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük