Pihe-puha epres piskóta: a habkönnyű tésztába túró is kerül
Az illatos piros eperszemekből elképesztően finom sütemények készülhetnek, melyekből biztos a repeta, ez a finomság is ilyen.
A tavasz legnagyobb sztárja az eper, sokaknak ez a kedvenc gyümölcse. Az eper nem csak finom, vitaminokban is bővelkedik, öröm falatozni, és a konyhában is nagy boldogság dolgozni vele, hisz sütésre és főzésre is kiváló.
A piros gyümölcs szezonjában kötelező hideg levest készíteni belőle, de különböző süteményekben is felhasználhatod. Ilyenkor kihagyhatatlan az epres pite, de könnyű pohárdesszertekben és piskótatésztában is remekül érvényesül a gyümölcs. Az epret párosítsd bátran más gyümölcsökkel, például rebarbarával, de csokival és túróval is házasságra léphet.
Az eper és a túró jól megférnek együtt, gondolj csak bele, hogy a túrógombóc is milyen finom, ha eperrel töltöd meg, vagy a piros gyümölcsből készült lekvárral kínálod.
Túrós-epres piskóta
Hozzávalók 14 szelethez
- 6 darab tojás
- 4 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 1 csomag sütőpor
- 25 dkg túró
- 2 csomag vaníliás cukor
- cukor szükség szerint
- 40 dkg eper
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk szét.
A fehérjét verjük kemény habbá, közben a cukor felét adjuk hozzá.
A tojássárgáját a maradék cukorral keverjük habosra, majd forgassuk egybe a tojásfehérjehabbal.
A lisztet a sütőporral keverjük össze, utána forgassuk egybe a tojásos keverékkel.
A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsire.
A túrót villával törjük össze, közben adjuk hozzá a vaníliás cukrot, ha szükséges, édesítsük még pluszcukorral.
Az epret mossuk meg, csumázzuk ki, csepegtessük le, utána vágjuk félbe.
A sütőpapírra simított tésztán osszuk el a túrót és az epret, kanalazzuk bele.
A süteményt toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre.
Az elkészült finomságot langyosan szeleteljük fel, ha szükséges, porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!