Elképesztően omlós vajas-túrós kuglóf - 10 perc az összeállítása

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kuglóf nagyon egyszerű és finom sütemény. Gyorsan elkészíthető, rengeteg módon variálható, attól függ, mit teszünk bele. Én most egy túrós változatot sütöttem, ugyanis imádom a túrót, minden héten kerül belőle valami az asztalra, legyen az édes vagy sós.

Túró, a szuperélelmiszer

A túró a tejfehérje - kazein - kicsapásával készül a tejből. Talán nem is jut eszünkbe a hallatán a szuperélelmiszer szó, pedig tényleg az. Remek fehérjeforrás, mert koncentráltan tartalmazza a tej fehérjéit és ásványi anyagait. 100 gramm félzsíros túró majdnem kétszer annyit tartalmaz belőlük, mint egy pohár tej, ráadásként még kalciumban is gazdag.

Tízóraira, uzsonnára és sportolás utáni fehérjepótlásra is szuper. Ha valaki laktózérzékeny, a túró nem okoz majd neki problémát, mert a tejcukortartalma 20–40 százalékkal kevesebb, mint a tejé. Az élelmiszerüzletek polcain általában félzsíros és zsírszegény túró közül választhatunk. 

Süssünk túróból

A túrós kuglófot maximum 10 perc összeállítani. Az alapja egy egyszerű kevert tészta, amelybe túrót is teszek, ettől elképesztően omlós és fehérjében és tápanyagokban gazdag lesz. Nyugodtan használjunk minél zsírosabb fajtát. Én általában este sütöm meg, és némi kóstolgatás után reggelire és tízóraira csomagolok belőle magamnak és a gyerekeknek.

Túrós kuglóf

túrókugli

Hozzávalók 6 személyre

  • 250 gramm vaj
  • 250 gramm tehéntúró
  • 250 gramm liszt (fehér vagy teljes kiőrlésű)
  • 160 gramm cukor (eritrit)
  • 1 csipet
  • 2 darab tojás
  • 1 csomag sütőpor
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Puhítsuk meg a vajat, és keverjük ki a sóval, a cukorral (eritrittel) és a túróval. Keverjük hozzá a tojást, a lisztet és a sütőport.

Vajazzuk ki a kuglófformát, és igazítsuk bele a tésztát. Tegyük a sütőbe, 45 perc után tűpróbával ellenőrizzük. Még forrón borítsuk ki egy tányérra, és porcukorral szórjuk meg.

Fotó: Szász Eszter/SóBors 

Ezt is szeretjük